Ajakherpesz contra nemi herpesz

Ajakherpeszem volt, és hiába mellőztük az orális szexet, a párom mégis elkapta. De neki nemi herpesze lett tőle. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesféle keveredés egyáltalán létezik, az odafigyelés miatt pedig főleg nem. A kérdésem az volna, hogy attól még, hogy neki az én ajakherpeszem a nemi szervén alakult ki, az az 1-es típusú általános vírustörzsbe tartozik? Vagy ha az ajakherpesz a nemi szervre terjed át, akkor az már automatikusan a 2-es törzsbe sorolandó? Illetve, hogy ha a párom véletlenül visszafertőzne engem, akkor az, mivel a vírus eredendően a sajátom volt, ugyanolyan ajakherpeszként jelentkezne nálam, mint előtte volt, vagy pedig nálam is már nem tudom milyen típusú nemi herpesz lenne belőle? A nemi herpesz tüneteinek és jeleinek elmúlását követően mikortól lehet újra biztonságos együttlétről beszélni? (A párom fogamzásgátlót szed) Illetve addig az óvszer nyújt-e biztonságot a visszafertőzés ellen? A segítségét és válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza herpesz témában

Kedves Kérdező! A herpeszvírus klasszikus megjelőlése fehérjeszerkezete alapján 1 ill.2 tipusba ajak ill. genutális megjelenés esetén már a multé. Mindkettő keveredhet mind a két helyen. De tisztánlátás érdekében közlöm: a vírus csak a periférián tünik el. Az odavezető idegrostban megmarad nyugalmi állapotban és a szervezet immungyengülése bármikor aktivizálhatja és újra kijön a perifériára az idegrost beidegzése területére kellemetlenkedni. Nyugodjanak meg, a magyar lakósság 85 %-a birtokolja a vírust, egyéni immunállapot kérdése, mikor van kiújulás. Ha ettől kezdve kolostorba vonulnának, akkor is kiujulhat immunállapot függvényében. Csak kezdeti, hólyag ill. fekélyke állapotban fertőz, mihelyet gyógyulóban van, már nem. A spontán lezajlás 7-10 nap, a hólyagés fekély állapot nagyom kellemetlen, fájdalmas.Fontos a patikában szabadon is kapható aciklovír tartalmú valamelyik kenőccsel bekenni naponta többször a kezdeti napokban, igy a lezajlás gyorsabb lesz, kevesebb tünettel. Valamelyes védettség sokszoros kiújulás esetén kialakul, igy évek alatt ritkul a megjelenés.Többszöri szenvedő alany már egy-két nappal megérzi a kiújulás kezdetét még csak piros, égően fájó folt esetén. Ilyenkor érdemes már bekenni, sőt, tablettás receptköteles Virolex tablettát szedni, a gyorsebb gyógyulás érdekében.

Kérdés: 2012. október 19., 12:35; Megválaszolva: 2012. október 22., 10:53
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Lelet értékelés
Kedves Dr Nő! Szeretném ha segítene értelmezni a leletet! Csatoltam a leletet! Előre is köszönöm!
Kisbaba-herpesz?
Kedves Doktor nő/úr! Lehet túl aggódó szülő vagyok, de több cikket is olvastam arról hogy egy kisbaba bele is halhat pl egy herpesz fertőzésbe. 1...
Ajakherpesz
Tisztelt Doktornő! Ajakherpesszel kapcsolatban lenne kérdésem. Két napja két herpeszes rokon is járt nálunk. A kisfiam 6 hónapos, hozzá nem mentek...
A herpeszt a kislányom elkaphatta?
Az szeretném kérdezni hogy egészen a mai estig nem láttam a számon semmit sem csak ma este vettem észre hogy herpeszem lett a szám szélén és van egy...
A kisfiam hozzáért a herpeszemhez...
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 4 hetes. Tegnap kijött a herpesz a számon (még csak piros volt, hólyag még nem) .Este annyira sírt, hogy megpusziltam az...