Kulcscsont fájdalom érintésre

Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben észrevettem, hogy a szegycsontomnál és annak környékén érintésre kissé fájdalmas, illetve ha kissé erősebben húzom végig az ujjam rajta akkor eléggé fájdalmas tud lenni. Ez korábban is előfordult velem, de pontosan sajnos már nem tudom mióta tart. Először nem vettem róla tudomást mert úgy gondoltam, hogy biztos csak valami pattanás van ott, esetleg meghúztam az izmokat a mellkasomnál. Továbbá észrevettem, hogy fürdés/zuhanyzás után gyakran beszokott pirosodni a mellkasom ezen a részen ami ezután pár perccel el is múlik. Érdekes módon alapból abszolút nem szokott fájni mi több ha helyeken nyomkodom akkor se szokott különösebb fájdalmat okozni, inkább csak akkor ha végig simítom picit erősebben az ujjaimmal az adott területet. Ahogy körbe tapogatóztam a szegycsontomon környékén nem éreztem csomót/csomókat viszont néhány helyen nem igazán szimmetrikusnak éreztem egykét "púpos részt" a csontom. Fontosnak tartom megemlítenem, hogy alkalmanként a székemen kissé különös pózokban szoktam ülni egy kis ideig Pl: hogy a mellkasom a szék háttámlájára rakom és fordítva ülök rajta emiatt arra is gyanakodtam, hogy lehet csak ezekben a pozíciókban nyomódhat meg a mellkasom, de mivel ez a problémám már relatíve régóta tart és nem emlékszem, hogy azoknál az alkalmaknál amikor éreztem is így ültem ezért nem merem kijelenteni, hogy ez a probléma. A kérdésem az lenne magához, hogy Ön szerint ez lehet valami komolyabb probléma is mint Pl valamilyen csont daganat, vagy ez a lehetőség valószínűtlen? Sajnos ilyen téren kissé szorongós és sokszor már a legrosszabbra gondolok és arra, hogy mi van ha már későn vettem észre de azért próbálok pozitív maradni. Válaszát Előre is Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza szegycsont körüli fájdalom témában

Tisztelt Uram!

Levelét olvasva első érzésem az volt, hogyha a karját, vállizmait, felső testét nem eröltette meg, hogy talán semmi különös eltérés nem áll panaszainak hátterében. Gyakran előfordul, hogyha egy-egy testrészt folyamatosan éri kisebb-nagyobb behatás: nyomkodás, erőteljesebb tapintás, stb… akkor a környéki szövetek gyulladása alakulhat ki. A szegycsont környékén ennek van esélye, figyelembe véve, hogy ott a bordák egy része kis izületekkel kapcsolódnak a szegycsonthoz, illetve egy részüket porc alkotja. A csontok felszínét borító csonthártya is érzékennyé válhat. Ebben az esetben javaslom, hogy, a folyamatos nyomkodást egyéb irritációt kerülje.

Ha nyugalmi állapot után még egy hét, 10 nap múlva is fennállnak panaszai, vagy azok fokozódnak akár testhelyzet változtatáskor akár egyéb mozgáskor, akkor érdemes tovább lépni. Először talán a házi orvost keresse fel, aki egy általános vérkép vizsgálat mellett szükség esetén röntgen vizsgálatot is tud végeztetni. További lépésként szóba jöhet az érzékeny terület ultrahangos vizsgálata, szükség esetén reumatológiai és/vagy orthopéd szakvizsgálat.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. május 25., 20:22; Megválaszolva: 2020. május 27., 18:18
Kérdések és válaszok: Fájdalom
Gyógyszerek kombinációja
Mell környéki fájdalom 2 hónapja
Üdv! 28 éves, vékony testalkatú férfi vagyok, az alábbi problémával: Kb. 2-3 hónapja folyamatos, de tényleg folyamatos tompán nyomó bal oldali...
Torok probléma
Tisztelt Doktor Nő, Az elmúlt időszakban sok a problémám a torkommal. Szinte folyamatosan piros többé kevésbé és sárgás lepedék van a mandulamon....
Információ
Tisztelt Dr. Baki Márta Főorvosnő! A következő problémával fordulok Önhöz. Édesanyám 20219 végén súlyos és műthetetlen gyomor...