MR lelet kiértékelése

Tisztelt Dr.Laki András! Szeretném megkérni egy újjabb MR leletem kiértékelésére...Egy leletemre már kaptam is választ, amit nagyon köszönök hogy ennyire gyorsan, pontosan és részletesen le tetszett írni.Erről a leletről kaptam választ: (Lumbalis gerinc MR:Sagittalis T2, T1, STIR, Axialis T2, Coronalis STIR A Th.XI.-S.III. szakasz ítélhető meg) 1, 5éve nagyon fáj a bal lábam. A térd hátsó résznél a hajlatba kezdődik mindig a fájdalom ami lehúzódik a bokámra és a sarok részre, majd a combomra hat ki és a csípőmre.Sok esetben már aludni nem tudok a fájdalomtól hiába veszek be bármilyen fájdalomcsillapítót. Mikor hírtelen elkezd fájni a lábam alig tudok ráállni, behajlítani nem tudom olyankor.Krémekkel is próbálkoztam már, de semmi hatás sajnos.Sok ovosnál jártam már de eddig sajnos eredménytelenül és szinte mindent magán úton intézek. Már az ereket is végignézettem hátha ott van valami, de ott azt mondták hogy bár minden nap ilyen szép ereket látnának.Ön szerint mi lehet a lábam fájdalmának az oka? Hova fordulhatnék ezzel a problémával, kihez? Kérem segítsen! Cervicalis és thorocalis gerinc MR vizsgálat, sagittalis T1, T2, STIR, coronalis és axiális T2 mérések történtek. A nyaki lordosis kiegyenesedett. A C.IV./V. segmentumban cage beültetés utánai állapot látható, a zárólemezek környezetében, Modic II.stádiumú degeneratio figyelhető meg. A csigolyatestek magassága rendes, a peremeken spondylophytosis és mérsékelt uncovertebralis arthrosis látható. A discusok degeneráltak. Az atlanto-dentalis távolság szabályos. A csigolyák és a craniocervicalis átmenet területén érdemi oedema, pathologiás lágyrész eltérés nem figyelhető meg. A myelon jelviszonyai szabályosak. A C.V./VI. discus területén körkörös előboltosulás látható, melyet kétoldali uncovertebralis csontos deformitás kisér. A gyökök szabadok. A C.VI.VII. discuson enyhe, bal oldali medio-laterialis, körülírt előboltosulás látszik, melynek érdemi térszűkítő hatása nem észlelhető. A háti kyphosis megtartott. A T.XI. corpus ventral felé kb.négyödödére megkeskenyedett, az eltérést csonthíd rögzíti. A peremeken mérsékelt spondylosis látható. A csigolyákban kórjelző oedema nem figyelhető meg. A myelon jelviszonyai szabályosak, a conus az L.I. alsó harmada magasságában végződik. A T.V./VI.porckorongon minimális ellapulás látható. A T.XI./XII. discus degenerált, területén mérsékelt, körkörös elődomborodás látható, melynek érdemi szűkítő hatása nincs. A C.VII./T.I. illetve a T.I./II. segmentumban bal oldalon foraminalisan gyöktasak cystak mutatkoznak. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Erika!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező!

A kérdésének a könnyebb része az, hogy a nyaki és háti gerinc MR leletéről

írjak magyarázatot. A leletből kiderül, hogy Önnek már nyaki porckorong

műtéte volt, erre utal a IV-V segmentum (4. és 5. nyakcsigolya) között

beültetett cage vagyis a porckorongot pótló, csigolyatávtartó eszköz. A

csigolyák peremein a degeneratív, kopásos eredetű szokásos elváltozások

időbeni 2. fokozatát írják le, ami zsíros átépülést jelent. A nyaki

gerincen emellett többféle porckopásos eltérések, így csőrképződések,

kisízületi károsodás és a csigolyák felső peremein is hasonló eredetű eltérések voltak megfigyelhetők (utóbbi az úgynevezett unco-vertebralis arthrosis) . Az operált magasság alatti porckorongokon is előboltosulások látszanak, ezen belül a 6-7. csigolyák közöttin bal oldalon enyhe mértékben körülírtan, de nem látszott ideggyöki érintettség jele. Ami a háti gerincet illeti, a XI. háti csigolyán enyhe mértékű magasság csökkenés látszott, ami valószínűleg nem friss, erre utal a csontos kapocsképződés. Egyes háti porckorongokon is leírtak enyhe elődomborodásokat térszűkítő hatás nélkül. A háti gerinc legfelső szakaszán leírt gyöktasak cysták folyadéktartalmú képződmények, melyek az idegkilépéseket követik. Méreteket nem írtak a leletben, így nehéz megítélni, hogy lehet-e jelentőségük a panaszai kiváltásában, bár az említett tünetek nem igazán a nyaki-felső háti gerincszakasz hanem inkább az ágyéki szakasz elváltozásaira lennének jellemzőek, ha egyáltalán gerinc eredetűek. A kérdés nehezebb része az, hogy tőlem kér tanácsot, kihez forduljon, különösen azután, hogy sok orvosnál járt - de

azt nem részletezte, hogy milyen szakorvosoknál és mi volt az ő véleményük.

Feltételezem, hogy ideggyógyász (ok) tól, esetleg az operáló idegsebészétől

is kért tanácsot. Az idegsebészt mindenképpen javaslom, ha eddig még nem kereste fel. Ha ezek a szakorvosok nem találtak kezelendő, kezelhető

eltérést, akkor felmerülhet ortopédiai probléma is. Ha még nem vizsgálták

meg célzottan a térdét (röntgen, ultrahang, esetleg MR) , ahol a panaszai

kezdődnek, akkor ilyen irányú vizsgálatok is javasolhatók.

Kérdés: 2015. június 18., 16:50; Megválaszolva: 2015. június 21., 20:18
Kérdések és válaszok: Fájdalom
Mi a problémám?
csipőfájdalom
Kedves Doktor nő! Évek óta tudtam, hogy csípőkopásom van, de még nem volt műtendő állapotban.Nem is foglalkoztam különösen vele, emellett copd...
Bal alhasi, medeence, comb fájdalom
Üdvözlöm! Eddig nem volt szokásom hason aludni, de a Covid kapcsán olvastam, hogy ajánlott, ezért most egy ideje hason alszom (A covid már három hete...
Jobb oldali lágyéki fájdalom
Tisztelt Márta! Augusztus óta, egy komolyabb megterhelést követően (kerékpár) jobb oldali lágyéki fájdalom kezdődött, de nem tudom ehhez...
Derék vagy gerinc?
Kedves Doktornő! Már több éve fáj a derekam. Hol el múlt, hol vissza jött. Most az utóbbi 3 hétben ismét egyre sűrűbben. De most az elmúlt 5...