• Terhesség alatti magas TSH

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 21. hetes kismama vagyok. 11,5 hetesen 26,04-re ugrott a TSH-m, T4: 10,55 volt. Letroxot írtak fel, először fél szemet, majd egy szemet szedtem, jelenleg másfél szemet szedek. 3 hét múlva 6 volt a TSH-m, jelenleg 7,69, T4: 13,55. Az összes leletem negatív. Az endokrinológus megijesztett, hogy akár szellemi fogyatékos is lehet a babám a magas TSH miatt. (Jelzem, ha nem kértem volna hogy nézzenek TSH-t, senkinek eszébe se jutott volna megnézni. Csak azért kértem, mert utánaolvastam mennyi bajt okozhat, tüneteim nem voltak.) Mennyi az esélye, hogy a babám szellemileg fogyatékos lesz? Csak reménykedni tudok? A másik kérdésem az lenne, hogy különböző dolgokat olvasok és hallok a jódszedésről. Jelenleg eltiltottak a multivitamintól a jódtartalma miatt. Egy kismamának ezek szerint magasabb TSH-val tilos jódot szedni? Ez nem árt a babának? Teljesen kétségbe vagyok esve! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Noémi

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A baba életének első 16 hetében csak a mamától kap pajzsmirigy hormont ezért fontos hogy elegendő legyen az édesanya hormonellátottsága. A A TSH jelzi ha nem megfelelő az anya hormonszintje. Önnél is így volt és helyesen kap is rá hormonpótlást. Az fT4 szintje bár alacsonyabb volt kissé az első vérvételkor de ez nem volt drasztikus csökkenés most pedig már benne van a normál tartományban. Így remélem nem lesz baja a babának. Mindenesetre mivel a TSH még mindig kicsit magasabb valószínűleg további gyógyszeradag emelést fognak javasolni. A jód csak bizonyos betegségek esetén nem javasolt pl. autoimmun pajzsmirigy betegség. Gondolom önnek is ilyen alapú a problémája. Ha szedte eddig nem baj a gyermekre ez nem káros inkább az anyuka miatt van mert esetleg erősítheti az autoimmun folyamatot. Még a szakembereknek sem egységes az álláspontjuk azonban a terhesség alatti jód és autoimmunitás tekintetében..


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 05., 12:33; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 15:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Úr! 3.napi hormonsor eredményről kérdeznék.Ezek az értékek mit jelentenek.Látom a referencia tartományt,(megyek majd orvoshoz is,csak nem most)de szeretném ha egy hozzáértő elmagyarázná nekem. TSH:1,43 LH:2,8...