• Autoimmun thyreoiditisből meg lehet gyógyulni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! A fiam 20 éves. Amikor 18 éves lett, először pajzsmirigy túl működése lett, majd ez átment alul működésbe. Elsőre L-Thyroxint (25 ug) napi 1 szemet, majd helyette Euthyrox-ot (50 ug) szintén napi 1 szemet kellett szednie. Évente kell járni ellenőrzésre a pajzsmirigy ambulanciára. Egy évvel ezelőtti laborleletei: TSH: 1,29; FT4: 1,19; FT3: 3,15; anti-TPO: 1,55; anti-thyroglobulin: 834,4. Nyaki UH eltérést nem mutatott. Januárban volt az aktuális ellenőrző vizsgálat az ambulancián, ahol a következő ambuláns lapot kapta: Státusz: Klinikailag euthyreoid státusz. A pm. jobb lebenyében babnyi göb tapintható. Dg.: Kezelt autoimmun thyreoiditis. Struma nodularis. Th.: Euthyrox 50 ug elhagyható. Seleno Precise 50 napi 1 tbl folyamatosan. Kontroll 1 év múlva....- Én ezen megdöbbentem, azaz: hogyan lehetséges az, hogy friss laboreredmények nélkül, csak így hirtelen elhagyatják vele a hormon szedését, holott hormon szedés mellett voltak jó labor értékei (lásd 1 évvel ezelőtti). Valamint ilyen változtatások után is csak egy év múlva kiváncsiak a betegre? Engem ez nem hagyott nyugodni, és másik helyen elvégeztettem az alábbi vizsgálatokat: TSH: 4,33 mIU/l (norm: 0,35-4,94); FT3: 2,95 pg/ml (norm: 1,71-3,71); FT4: 0,91 ng/dl (norm: 0,70-1,48); anti- TPO: 11,02 U/ml (norm: 1,0-16,0); Thyreoglobulin eredménye még nincs kész. - Örülök, hogy idáig ilyen jó eredményei vannak, ez a hormon elhagyása után bő két hónappal történt. Szóval a kérdésem, hogy az autoimmun thyreoiditis kezelésénél, ez a szokványos, hogy egy idő után a hormon szedése elhagyható? vagy ez talán csak ideiglenes és később újra szedni kell? Tudtommal autoimmun betegségből nem lehet kigyógyulni.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a thyreoiditis témában

        Tisztelt kérdező! A fia pajzsmirigy hormon szintjeit én is javaslom követni, mert ha 50 ug mellett voltak jók az értékei, erre vélhetően szükség lehet a későbbiekben is. A TSH emelkedő volta is e mellett szól.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 27., 22:26; Megválaszolva: 2011. május 02., 20:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: