• pajzsmirigy CT lelet folytatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Első kérdés és a válasz erre: # * o Pajzsmirigy CT lelet - Orvos válaszol Súgó Kedves Webbeteg Orvos! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi lelet mit jelent és van e aggodalomra ok? Két göbös pajzsmirigy műtéten átesett beteg. Nyaki lágyrész CT vizsgálat. Beutalón : cholecysta adenocc. Státusz rögzités. A pajzsmirigy bal lebenyében egy 15 mm-es a kontrasztanyagot a centrális terület kivételével intenzíven halmozó terime ábrázolódott. Jobb oldalon a mandibula szöglet mögött, a vena jugularis mellett egy 8 x 9 x 17 mm-es, a bal oldalon ugyanebben a magasságban egy 10 x 6 x 15 mm-es nyirokcsomó ábrázolódott. Ezen kívűl mindkét oldalon a mandibula belső felszine mentén, submandibularisan, a supraclavicularis árokban több 3-7 mm-es nyirokcsomó is megfigyelhető. A jobb supraclaviculáris árokban egy nagyobb, 8-9 mm-es nyirokcsomó is ábrázolódott. A pharynx légsávja szimmetrikus, benyomat nem látható. Vélemény : Struma nodosa l.s ? Lymphadenomathia colli l. u. ( morfológia alapján inkább reaktív jelleg valószínű ). Köszönettel várom a választ: kukta 2011-04-13 00:04 Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigyben leírt képlet a korábbi, operált pajzsmirigy göbösödés maradványára vagy újabb göb kialakulására utal. Nyaki nyirokcsomók gyakorlatilag mindenkinél, valamilyen formában és mértékben ábrázolódni szoktak. Azt, hogy ezek mennyire kórjelzőek, a nyirokcsomók mérete és alakja határozza meg. A leírás és a vélemény szerint a nyirokcsomók valamilyen gyulladásos állapot következményei lehetnek. Erre utalnak a lymphadenopathia (kb. "nyirokcsomó bántalom") kifejezéssel, ami azt szokta jelenteni, hogy az átlagosnál több, de nem kóros méretű nyirokcsomó volt látható. A pajzsmirigy göbök szerkezete ultrahanggal pontosabban vizsgálható, jobban megítélhető, hogy további kezelést, beavatkozást igényelnek-e. A pajzsmirigy (és ezzel egyidejűleg a nyaki nyirokcsomók) ultrahangvizsgálatát javaslom, különösen akkor, ha ez a göb eddig nem volt ismert (történt-e a műtétek óra ultrahang viszgálat?) 2011-04-13 15:30 Üdvözlettel: Dr. Laki András radiológus Második kérdés és válasz Dr. Laki Andrásnak: Kedves Laki András radiológus! Köszönöm a gyors választ! Kérdésére azt tudom válaszolni, hogy volt ultrahang majd biopszia is és ennek az eredményénél ezt írták: Lelet : struma nodosa collides degenerativa l s.. Fllicularis hyperplasia, mely adenomatosus elváltozásgyanúját vetheti fel. Utána volt a CT vizsgálat aminek a leletéről kérdeztem. Két hét múlva kell menni, hogy ezt a leletet az orvosnak elvigye a beteg akinek egy éve kezdődő rákos epepolipja is volt amit műtéttel eltávolítottak, ezért is van az aggódás a pajzsmirigy göbök változása, a szövet szaporulat miatt is. Nagyon megköszönöm a válaszát! Tisztelettel: kukta

        Dr. Laki András válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Kérdező ! A pajzsmirigy biopsziás leletben leírt egyik diagnózis, a struma nodosa colloides degenerativa biztosan jóindulatú elváltozás (az l.s. a bal oldalt jelenti). A lelet másik része egy kicsit bonyolultabb kérdés, mert a follicularis hyperplasia illetve az adenomatosus elváltozás gyanúja hátterében elsősorban szintén jóindulatú sejt-felszaporodás lehet, de e mellett a sejtkép mellett egyes esetekben rosszindulatú sejtek is jelen lehetnek. A pajzsmirigy biopszia valószínűleg vékonytű biopszia, más kifejezéssel aspirációs citológiai vizsgálat volt. (A például hasi szervekből, emlőből szokványosan végzett vastagtűs - szövettani eredményű - biopszia technikai okokból a pajzsmirigy göbökből sokkal kevésbé terjedt el.) Ez azért fontos, mert ha valóban citológiai vizsgálat volt, ezzel a módszerrel az adenomatosus elváltozáson belül biztosan differenciálni nem lehet, ez csak részletes szövettani feldolgozással lehetséges. A további teendőket befolyásolhatja a kórelőzmény (például a pajzsmirigy korábbi szövettani lelete), életkor és még több tényező melyek függvényében döntenek a szakorvosok szoros kontroll vagy esetleg műtéti beavatkozás között. Az Önök esetében itt az adenomatosus elváltozás a lelet szerint csak gyanúként merült fel, ez is befolyásolhatja a döntést. Az epehólyag korábbi elváltozása nagy valószínűséggel teljesen független a pajzsmirigy göböktől.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 14., 12:00; Megválaszolva: 2011. április 15., 18:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: