Hashimoto- thyreoiditis, PCO

Tiszelt Doktor Nő! Már három éve fennáll nálam a Hashimoto- thyreoiditis nevű pajzsmirigy autoimmun betegség. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a betegséget miért nem kezelik gyógyszeresen, vagy más módszerrel? Az ATG és az ATPO értékem az ami magas. Mindemellett még a PCO-t is diganosztizálták nálam. Ezen a téren teljesen félrekezelnek. Fogamzásgátlót kapok, de nem old meg semmit, esetleg a ciszták nem jönnek létre. A harmadik fajta tablettával próbálkozom, de sikertelen, hiszen állandóan allergiás reakció lép fel nálam. A legjobbnak mondott helyen sem kezelik megfelelően az embertt. Több helyről hallottam, hogy a metformint szokták felírni, és az használ. Szeretném megkérdezni, hogy Ön mit tanácsolna nekem? Köszönöm szépen a segítségét, köszönettel, egy beteg

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza Hashimoto, PCO témában

Tisztelt kérdező!

A Hashimoto thyreoiditisnek jelenleg oki kezelése nincs, tehát az aTPO és aTg szintet nem tudjuk csökkenteni. Amennyiben a betegség pajzsmirigy alulműködést okozott már, akkor a hiányzó hormonmennyiséget tudjuk tablettával pótolni. Gondolom, önnél még jó pajzsmirigy hormon szintek vannak, ezért nem kapott pajzsmirigy hormon pótló gyógyszert.

A POCOS- nek több alternatív kezelési módja is létezik. A lagfontosabb a testsúly normalizálása, és a testmozgás fokozása. E mellett adhatnak férfi hormon hatást is gátló fogamzásgátló gyógyszert, ill. ha szénhidrát anyagcsere probléma is fennáll, Metformint. ezt az önt kezelő endokrinológus dönti el.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. február 10., 15:41; Megválaszolva: 2011. február 13., 22:02
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint