Pajzsmirigy ultrahang eredményének értelmezése

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! A férjemmel fél éve járunk lombik kezelésre, itt derült ki, hogy a TSH szintem magas (22, 44 µIU/ml) . Endokrinológushoz fordultam, aki ultrahangos vizsgálatot is javasolt. A pajzsmirigy ultrahang eredménye már elkészült, viszont a szakorvoshoz csak február végén van időpontom kontrollra, addig viszont nagyon sok idő van még, és kétségek gyötörnek, mivel nem tudom, hogy mennyire rossz az eredményem. Kérem, segítsen elemezni a leletet. A pajzsmirigy mindkét lebenye kissé nagyobb, az isthmus 4 mm szélességű. A jobb lebenyben számos 3-4 mm átmérőjű, környezetétől kissé echoszegényebb és cystosus képlet látszik. A bal lebeny alsó harmadában 7 mm átmérőjű, mérsékelten echodús terime figyelhető meg. Egyebütt számtalan 3-5 mm átmérőjű echoszegény képlet látszik. Kérdésem még az lenne, hogy hogyan befolyásolja az eredmény a lombik kezelést, és befolyásolja-e a sikeres mesterséges megtermékenyítést. (Azt tudom, hogy a magas TSH szint megnehezíti a beágyazódást, engem konkrétan a ciszták jelenléte érdekelne.) Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Az ön pajzsmirigy ultarahang eredménye alapján autoimmun pajzsmirigy gyulladásra van gyanú amit további laborvizsgálatokkal lehet bizonyítani vagy kizárni. Ez a betegség pajzsmirigy alulműködést okoz aminek az egyik jellemző laborlelete a magas TSH. A probléma hormonpótlással kezelendő, ezeket az endokrinológiai szakrendelésen fogják elvégezni és beállítani önnek a gyógyszerelést. Az uh lelet önmagában nem lesz akadálya a lombikprogramnak, e felől nem kell aggódnia. A gyógyszerelést viszont jó lenne

minél hamarabb elkezdeni hogy a hormonértékek minél hamarabb rendeződjenek.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. január 10., 13:20; Megválaszolva: 2011. január 11., 14:03
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték