• Pajzsmirígy alulműködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 26 éves, 1éve diagnosztizált és sikeresen kezelt PCOS beteg vagyok. Jelenleg 20 hetes terhes. Visszanézve az értékeimet, lehet pajzsmirígy alulműködésem vagy autoimuun pajzsmirígy működésem van, amitől félek, mert olvastam, hogy a baba megfelelő idegrendszeri fejlődéséhez szükséges az anya jó pajzsmirígy értéke. 2009. nov. 01-e óta szedem a Merckformin XR-t, azóta fogytam 15kg-ot, a progeszteron értékeim javultak, de azt most nem írom le, gondolom, nem szükségesek. És sikerült teherbe esnem. Egyébként az eddigi néhány (pcos diagnosztizálás előtti) tünetem most is megvan: száraz bőr, pikkelyes hámlás a fejbőrön, nagyon fázós vagyok, hajhullás, pattanásos bőr, fáradékonyság. Az értékeim a következők voltak: 2009. okt. 01. TSH: 3.150, ref. tart: 0.4-4 FT4: 15.70, ref. tart: 10.23-24.45 2010. márc. 05. TSH: 0.775, ref. tart: 0.4-4 2010. aug. 26. TSH: 0.884, ref. tart: 0.55-4.78 FT4: 14.95, ref. tart: 11.5-22.7 Azt néztem a laborértékeimen, hogy a TSH érték 5 hónap alatt csökkent. A csökkenés mértéke normális? Jók ezek az értékek? Azóta nem nézték ezeket az értékeket nálam, de gondolom nem ártana megnézetni? Előre is köszönöm válaszát! TIsztelettel: Lindus66

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Az ön pajzsmirigy működési paraméterei teljesen normálisak, ne aggódjon. Pajzsmirigy alulműködésben a TSH nő, az fT4 csökken. Önnél ilyen nincs. A TSH önnél látható változása nem utal kórosra.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. november 26., 19:38; Megválaszolva: 2010. december 01., 19:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: