Hashimoto + duzzadt nyirokcsomók

Tisztelt Doktor Nő /Úr, Meddőségi kivizsgálás során nemrégiben autoimmun pajzsmirigy gyulladást diagnosztizáltak ( Hashimoto thyreoiditis), amire levothyroxin és szelén terápiát kaptam. Az antiTPO-m 3000 feletti volt. Ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy összefüggésben lehet-e az autoimmun pm. gyulladásal az a jelenség, hogy a nyirokcsomóim már évek óta kitapinthatóak, megduzzadt ak? Nem sok csomóról van szó, de van a nyakon, a hónaljban, az ágyékhajlatban - és mint mondtam már legalább 4-5 éve fennállnak. A csomók észlelésekor azokat ultrahanggal megvizsgálták, és azzal a véleménnyel távoztam a rendelőből, hogy bizonyára egy gyulladás okozza, és majd elmúlik. De azóta sem múlt el. Indokol-e ez Ön szerint további kivizsgálást? Illetve még egy kérdésem volna: a mostani immunológiai leleten a C3 és a C4 szérum határéték alatti ( C3 0, 99 és C4 0, 13 g/l ). Minden más antitest titer negatív. Ez az érték az autoimmun pm gyulladást mutatja? Vagy más jelentése van? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező! Az autoimmun pajzsmirigy gyulladás nem okoz ilyen nyirokcsomó megnagyobbodásokat. Mobilis, kicsi nyirokcsomók többnyire ártalmatlan jelenségek a nyakon. Mivel a nagyobb nyirokcsomói nem csak a szokásos nyaki régióban vannak, hanem elég sok helyen észlelhetőek, javaslom, hogy immunológiai szakrendelést keressen fel ezzel a panasszal. Itt a C3 és C4 szintekkel kapcsolatos kérdésére is választ fog kapni. A pajzsmirigy autoimmun gyulladását az aTg és aTPO szintek emelkedése mutatja.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. július 26., 16:02; Megválaszolva: 2010. július 29., 18:06
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése