• Pajzsmirigy...

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornnő/Doktorúr! Kb. egy évvel ezelőt a vérképemből kiderül hogy alul működik a pajzsmirigyem(TSH4, 43 uIU/ml, fT3 3, 1;fT4 13, 3) Most jutottam el odaáig hogy bejutottam ultrahangra és az eredmény a következő lett: A pajzsmirigy jobb lebenye 16x20x57mm, felső harmadában egy 8mm-es, vegyes echogenitású, közvetlenül tőle medialisan egy 8mm-es széli részén echoszegény, centrálisan inkább echodús, ill. az alsó harmadban 11mm-es, környezeténél kissé echoszegényebb göb látható. A bal lebeny 12x15x51 mm, felső harmadában a környezettől szinte alig elkülönülve egy 6mm-es göb mutatkozik. Az isthmus 2mm vastag. A paranchyma éles kontúrú, hypovascularisalt. A submandibuláris nyűlmirigyek épek. A nyakon kóros méretű vagy szerkezetű lgl. nem különül el. VÉLEMÉNY:Struma nodosa l.u., jobb oldali túlsúllyal. A kérdésem az lenne hogy tulajdonképpen ez mit is jelent, illetve mit fognak ezzel csinálni? Júniusra van időpontom a szakorvoshoz és jó lenne addig is tudni valamit arról hogy mi is ez tulajdonképpen és hogy hogy fogják kezelni, mi a teendő... Válaszát előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Pajzsmirigyhormon szintjei minimális eltérést mutatnak. A pm. UH-n látott kis göbök követést igényelnek, mivel van egy 11 mm-es is köztük ezt továbbvizsgálhatják. (Az 1 cm alattiakkal teendő nincs.) A további vizsgálatok között szóba jöhet a vékony tűvel, ultrahang vezérelt módszerrel történő mintavétel és citológiai vizsgálat. Ez nem fáj különösebben, nem kell félni tőle, de válszt ad a göb sejtjeinek milyenségére. Izotópvizsgálat esetleg még szóba jöhet -nem biztos, hogy elrendelik- ez is fájdalmatlan. Az enyhe laborétékek okának felderítésére még valószínűleg vérvételen fog átesni. És indokolt esetben minimális hormonpótlást is kaphat.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-17 22:38:44; Megválaszolva: 2010. február 17., 22:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: