Pajzsmirigy alulműködés és vérszegénység gyógyszerei

Tisztelt doktornő! pajzsmirigy alulműködésre (TSH 4, 6) l-thyroxin henning 50-et írtak fel, mellette szedek Neo-ferro folgamma nevű gyógyszert, mivel vérszegény vagyok és vashiányos. a thyroxin betegtájékoztatójában azt olvastam, hogy vaskészítmény befolyásolhatja a gyógyszer hatását. Mi a véleménye? szedhetem együtt a két gyógyszert, vagy hagyjam abba a "vasevést"? előre is köszönöm a választ Üdvözlettel: Emese

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

A pajzsmirigy hormont és a vasat ne vegye be ugyanabban az időben, mert a pm. hormon felszívódásást a vas gátolja. Az L-thyroxint reggel, étkezés előtt fél órával vegye be, a vasat pedig valamikor délután javaslom. Utóbbi felszívódását gátolja a tea és a tej, ne ezekkel nyelje le. Endokrinológus felkeresését javaslom a hormonpótlás átbeszélésére, valamint a kiváltó ok kiderítésére. (TSH-ja nem tűnik igazán magasnak, bár nem tudom, hogy ez a kiinduló érték, vagy már gyógyszer mellett beállt szint. A pajzsmirigy hormon túladagolásának elkerülése fontos.)

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. február 17., 22:32; Megválaszolva: 2010. február 17., 22:32
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy