• Beteg lehet a kisbabánk? Segítsenek!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Ur!

        2008-ban fordultam nőgyógyászomhoz olyan problémával, hogy babát szerettünk volna a párommal.Sikertelen próbálkozásunk már akkor egy éve tartott.Nőgyogyászom kérésére vérvizsgálatot csináltattam és 2008.04.hónapban TSH:51, 91 (tartomány:0, 35-4, 940), FT4:5, 45(9, 0-19, 1).2008.05.hónapban Hypothyreosis alapján l-Thyrixin 100mg-ból napi kettőt kezdtem el szedni reggel1 és este 1 tablettát orvosi utasításra, Voltam ezután pajzsmirigy ultrahangon.Jobb lebeny 20x25x25mm átm.egészében echoszegény struktúrájú, benne elszortan apró cystosus képletek is megfigyelhetők.Bal lebeny 21x23x26mm átm.színtén echoszegény szerkezetű, benne néhány körülirt göb.Vélemény:Thyreoditis? Ezután Tübiopsiára küldtek.2008.06. cytologia kép felveti a Hashimoto Thyreoditis-t.2008.07. hó ujabb vérvétel.TSH:0, 13(0, 35-4, 94), FT3:4, 11(2, 6-5, 7), FT4:15, 85(9, 0-19, 1)Anti-TPO:>1000 KU/1 <35, 0. itt a gyógyszeremet visszavették reggel1, este 0, 5 tablettára.Ezután 2008.09.hónapban ujjabb kontrol TSH:2, 38(0, 27-4, 2)itt már más erményt nem kértek.a gyógyszeradagom ezután reggel1, ese 0, 25 tablettára lett módositva.még mindig L-thyroxint szedtem.2008.12.hó TSH:13, 4 (0, 27-4, 2), T4:12, 96 (12-22), T3:3, 39 (3, 1-6, 8) itt a T4 és T3 szintem jó volt csak a TSH ugrott megint nagyot.Gyógyszeremet vissza emelték reggel 1, este 0, 75 tablettára.2009.05.én ujabb kontrol után TSH:1, 29 (0, 27-4, 2).ez már megint tartományon belüli érték volt.2009.06.hónapban szintén jó TSH:1, 41 (0, 27.4, 2)erdményem volt.ekkor mi még pesze mindig próbálkoztunk a babával és 2009.11.hónapban kiderült számomra hogy babát várok.Orvosom tanácsára emeltük az L-Thyroxint reggel 1 és este 1 tablettára.2009.12.hónapban voltam kontrolon és a TSH:32, 30 (0, 27-4, 2)nagyon magas volt ismét. A T4:15, 91 (12-22), T33, 81 (3, 1-6, 8) jó volt.Ekkor belgyógyászom mondta hogy keressek meg egy endokrinológust.2010.01.04- én megis tettem.Ő teljesen felháborodva azt kérdezte tőlem hogy honnan vettem hogy reggel és este szedjem be a gyógyszert, mert ezt a gyógyszert egy adagban reggel vízzel étgyomorra kell bevenni.Két éven keresztül rosszul kezeltek azt mondta nekem.Felírta az Euthyrox 175mg-os gyógyszert, amiből napi 1, +jodid 200 tablettát.Ekkor 17 hetes voltam már.Emellett én szedtem már vasat és mgnéziumot, elvitet.Ügyeltem rá hogy a gyógyszerek bevétele között legalább 1 óra elteljen.2010.01.29-én ujabb kontrol után a TSH:28.39 (0.27-4, 2) FT32, 77 (3, 1-6, 8)lett. A dokinő azt mondta hogy biztos azért nem javul az eredményem mert nem szedem be a gyógyszert, ártani akarok a babámnak. Meghogy az én hibám lesz ha idegrendszeri károsodása lesz.Hogyan mondhat ilyent mikor évek óta ez vol minden vágyunk, hogy végre legyen babánk. Meg az én betegségemről sem én tehetek.Ezután az eredmény után felírta nekem a Letrx100 nevű gyógyszert, amiből reggel 2-t kellett bevennem.2010.02 11.én voltam kontrolon és most a TSH:25, 20 (0, 27-4, 2) ami még mindig nagyon magas a FT4:14, 08 (12-22). Most napi 2, 5 tabletta L-Thyroxin 100-at kezdek el újra szedni.Ő azt mondta hogy már mindegy mert a babánk úgyis beteg lesz.Idegrendszeri károsodása lesz.azt mondta hogy nem hiszi el hogy én ezt az adagot beszedem.Egy kismsmának elégnek kell lenni ha 150 mg tablettát szed be. Miért aszerint akarja előírni az adagot ami másnak jó.Én jelenleg 100kg ról indultam a terhesség elején kb., most 108 kg vagyok.Úgy tudom a sújj is befolyásolhatja az adagot.Szeretném megtudni hogy ez igaz-e? Beteg lehet a babánk? Melyik értékek befolyásolják az idegrendszeri károsodást? És hogy van-e v.mi olyan vizsgálat amivel eseteg ez kiszürhető? Őnök szerint mit tegyek? Kérem segítsen! Nagyon aggódom a kisbabámért! Válaszát előrre is köszönöm! Egy aggódó 22 hetes kismama.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kismama!

        Szomorúan olvastam a levelét, mert megdöbbentett az, ahogy bántak önnel. A pajzsmirigy hormon pótlást valóban reggel egy adagban szoktuk javasolni, hogy minél tökéletesebb legyen a gyógyszer felszívódása. De önnek a reggel-este bevétellel is normális tartományban volt a hormonszintje, és ahogy a leveléből kiveszem, normális hormonszintek mellett esett teherbe is. Jobb, hogy most reggel szedi éhgyomorra, de a korábbi szedés a hormonértékek szerint nem okozott problémát. A pajzsmirigy hormon pótlás dózisa egyénileg más és más. A hormonszintek alakulása szerint módosítjuk. Remélem a jelenlegi dózis elég lesz önnek. Mivel az fT4 szintje  a terhesség alatt végig jó volt, kapott a gyermeke pajzsmirigyhormont. Bízom benne, hogy nem lesz semmi baja a kicsinek. Sajnos ezt jelenleg más vizsgálattal megerősíteni nem tudjuk. Szedje reggel éhgyomorra a gyógyszert, és ha ennyire nagy az ellentét  ön és az endokrinológus orvosa között gondolkodjon el a váltáson.


        Kérdés: 2010-02-14 18:40:44; Megválaszolva: 2010. február 14., 18:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: