• endokrinológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm!

        21 éves vagyok s pár hónapja labort végeztek s a TSH kevesebb, mint 0.004 volt, 2 hét múlva nézték a t3-t és t4-t, ami normális volt..Ismét eltelt két hét, a TSH normális volt, most a t4 volt alacsonyabb.2 nappal ezelőtt ismét ellenőrizték a vérképem, megint a t4 csökkent tovább. A tüneteim változatosak, hol hízok hol fogyok, nem viselem el a hideget, nincs menstruációm se.Szeretném megkérdezni, mitől lehet ez, hogy mindegyik vérkép mást mutat? Ultrahang még nem volt, az izotóp pedig a házi orvos szerint alaulműködésre enged következtetni:a halmozás diffúzan alacsony intenzitású, inhomogén eloszlású. Magas háttéraktivitás.Functionálisan göb nem látható.Ez alul vagy túlműködés, vagy egyik sem?

        Előre is köszönöm a válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Legvalószínűbb a pajzsmirigy gyulladása. Ennek a folyamatnak az elején a pajzsmirigysejtek károsodásának kezdetén a sejtekből "kifolyik" a pm. hormon. Ez megemeli a pm. hormon szinteket (fT3, fT4), ami a TSH szint, mint pm.-et szabályzó hormon szint csökkenésével jár. Ez lehetett az ön első eredménye. Mivel itt nem mértek fT3 és fT4 szintet ezt nem is ismerhetjük. A károsodott pm. sejtek ez után,  már nem tudnak több hormont termelni, ezért az fT3 és fT4 szint csökkenni, a TSH szint emelkedni kezd. A folyamat során először normális, majd magas TSH várható. Attól függően, hogy mi okozza a betegséget, a pm. működés helyreállhat, de kialakulhat állandósult alulműködés is, ami hormonpótlással kezelendő. Izotópvizsgálati lelete is ezt támasztja alá. Javaslom, hogy keressen fel endokrinológiai szakrendelést!


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-14 18:05:32; Megválaszolva: 2010. február 14., 18:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: