Jódos kontraszanyag hatása

Kedves doktor úr/ nő!

Nekem a vérképemmel nem volt eddig semmi baj.

Június 30-án volt egy agyi CT vizsgálat nativ és jódos kontrasztanyaggal is.

Július 16-án a vérképem nagyon rossz lett: HTSH  0, 017 mIU/l (0, 35-5, 5-ig jó) , az FT4 határértéken belül van, azaz  19, 4 (11, 5-22, 7 között jó)

A családorvos szerint pajzsmirigy túltengésre utal ez a szám, de én utána olvastam a neten és a kulcskérdés a jód a pajzsmirigy gondoknál., ha jól értettem és én  június 30-án jódos kontrasztanyagot kaptam vénásan a vizsgálathoz.

Kérdésem: okozhat-e pajzsmirigy túltengést a vénásan beadott jódos kontrasztanyag?

Kaptam beutalót endikronológiára, de a körzetünkben a legkorábbi időpont november 18. Kicsit hosszúnak találom a bejelentkezési időt, hiszen addig akármi is történhetne velem.

Tudnának esetleg tanácsot adni,   hova fordulhatok a családorvosi beutalómmal a közeli jövőben egy endokrinológiai vizsgálatra TB kereteken belül? Vagy mindenképpen magán rendelőbe kell mennem, ha időben szeretném az endokrinológiai vizsgálatot hiába fizettem tisztességesen a járulékaimat majd 30 éven át.

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat

Egy 51 éves nő

 

 

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy túlműködés témában

Kedves kérdező!

 

 

 A jódos kontrasztanyag nem okozhat ilyen problémát. Önnek subklinikus pajzsmirigy túlműködése van. Ez annyit jelent, hogy a pm. szabályzó hormon visszaszorult, de a pm. hormon szintek rendben vannak. Amennyiben panasza van és szeretné, ha hamarabb fogadnák, azt javaslom, keresse fel háziorvosát, aki fel tudja hívni a területileg illetékes pajzsmirigy szakrendelőt. A leletek elmondása után szerintem hamarabb fogják fogadni önt. (Amennyiben orvosa ezt nem teszi meg, hívja ön a szakrendelést, esetleg keressse fel személyesen! )

 

 Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 28., 10:51; Megválaszolva: 2009. július 28., 10:51
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint
Pajzsmirigy aspirációs citológiai...