Mi a mixödéma?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Néhány hónapja mindkét lábszáramon piros foltok jelentek meg, melyek szinte teljesen körbe veszik a lábamat. Ezen a területen a bőr megvastagodott, és megkeményedett. van ahol úgy néz ki a lábam, mintha egy új izom nőtt volna rajta. Minap voltam a Bőrgyógyászaton ahol a Doktornő azt mondta, ilyet még nem látott. Nem tudtam mit gondoljak, kicsit meglepett a reakciója. Elmondtam neki, hogy évek óta pajzsmirigy betegségben szenvedek. Amire azt mondta, hogy ennek a bőrtünetnek lehet az alapbetegségem oka. Kérdésem az lenne, hogy tényleg okoz-e a Pajzsmirigybetegség ilyen tüneteket? És szeretném továbbá tudni, mi az a Mixödéma és hogyan lehet kezelni? Köszönettel: Zsuzsanna

WEBBeteg szakértő válasza mixödéma témában

Kedves kérdező!

A pajzsmirigybetegségeknek valóban lehetnek bőrtünetei. Az ön által leírt bőrtünet rendszerint pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegekben szokott megjelenni. Pretibiális mixoedemának nevezik. Ilyenkor a bőr alatti szövetekben egy anyag rakódik le. Ez általában nem jár fájdalommal, az ujjbenyomatot nem tartja meg. Sajnos a lefolyása kiszámíthatatlan, nem követi a betegség állapotát.Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

WEBBeteg szakértő
Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 07., 22:33 ;Megválaszolva: 2009. július 07., 22:33
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Cukoréhség
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy laboreredmény
Nornalis érték ?
Hashimoto - babavállalás