• Euthyrox50 hatásai

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt orvos szakértők! 2009. február 25-én kezdtem el szedni az Euthyrox50 gyógyszert fél szem/nap adagban az orvosom javaslatára. Laborértékeim azóta: 2009. március 19: TSH 8, 74 T3 5, 21 T4 15, 19 2009. május 19: TSH 11, 94 T3 5, 06 T4 14, 09 Kérdéseim a következőek: 1. Érzékelhető-e a laboreredményekből, hogy a gyógyszer kifejtette kedvező hatását? 2. A gyógyszer elkezdése után pár nappal és azóta is előfordulóan szapora pulzus és légszomj gyötör elsősorban éjszaka, ami vajon lehet mellékhatása? Együtt szedett gyógyszerem egy van: Yadine, amit kb. egy időben kezdtem el szedni az Euthyrox-al. 3. Két-három hete erőteljesedő emésztési zavarok jöttek elő savképződéssel, gyakori hányinger mellett. Kapcsolatban lehetnek-e a tünetek a gyógyszerekhez? 4. Milyen időintervallum szükséges ahhoz, hogy az alulműködésre szedett gyógyszerem kifejtse jótékony hatását? Meg kívánom jegyezni, hogy a gyógyszerek (Euthyrox, Yadine) szedése előtt sem gyomor, sem szívtájéki problémáim nem voltak. Szakértői válaszukat nagyon köszönöm és várom!

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirirgy témában

        Tisztelt kérdező!
         
        Az euthyrox napi 25 ug-os adagja mellett a TSH-ja növekedett, ami arra utal, hogy a szervezet a szabályzó hormon emelésével próbálja a számára szükséges hormonmennyiséget előállítani. Gondolom elmondták önnek, hogy ezt a gyógyszert a megfelelő felszívódás érdekében éhgyomorra reggel étkezés előtt fél órával kell bevennie. Hormontartalmú fogamzásgátlók szedése a szükséges pajzsmirigy hormon pótlás mennyiségét megemeli. Összességében véleményem szerint némi Euthyrox adag emelést fog javasolni orvosa.
        Ilyen laborértékek mellett nem tartom valószínűnek, hogy az éjszakai panaszai hátterében a pajzsmirigypótló gyógyszer mellékhatása áll. (Bár mértékegységet és referencia tartományt nem közölt, TSH magasabb, fT3, fT4 normál tartományban lehet az álatalam ismert mértékegységek és ref. tart. -al összehasonlítva)
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-03 18:37:32; Megválaszolva: 2011. október 05., 09:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: