• Pajzsmirigy alulműködés és szoptatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Terhességem előtt 1/2 L-Thyroxin 50-et szedtem, mely a terhesség végére 1 tabletta lett. Terhesség után csökkentettük az adagot, kb. 2 hónapig minden 2. nap szedtem 1 tablettát, közben pedig egészet. Ekkor a TSH-m 1, 8 volt. Ezután csökkentettük ismét az adagot napi 1/2 tablettára, tehát visszaálltunk a terhesség előtti állapotra. Kb. 1 hónapja erésebb szÍvdobogásom van időnként, ill. erősen hullik a hajam. Most kiderült, hogy a TSH-m 5, 668, a T4 normál tartományban van még. A körzetis doktornő szerint még ne emeljük az adagot, csak kb 2 hónap múlva, mert szoptatok és a baba most 4 hónapos. 2 hó múlva pedig, már mást is eszik, kevesebb lesz a szoptatás. Most viszont nem szeretné a babát stimulálni az emeltebb szintű tablettával (ismét minden 2. nap egész tabletta lenne). A kérdésem az lenne, hogy valóban várjunk még? Valóban stimulálná a babát, ha most emelnénk a gyógyszeradagon? Én nem igazán érzem jól magam a tünetek miatt. Köszönöm a válaszát. Gabriella

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        Az erősebb szívdobogás érzés rendszerint a túlműködő pajzsmirigy tünete. Önnél a TSH emelkedés fT4 csökkenés nélkül áll fenn. Ezek miatt a szívdobogás érzésének szerintem nem a pajzsmirigy jelenlegi státusza az oka. A hajhullás a terhesség után szokványos jelenség, természetes is, ne aggódjon, meg fog állni.
        Mindemellett azt mondanám, hogy a pajzsmirigy hormon pótlás nem káros a babára, a gyógyszer nem szokott a szoptatott gyermekekben gondot okozni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 16:31:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 06:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: