Pajzsmirigy alulműködés, göbök

Tisztelt Szakértő,

9 hónapja szültem egy kislányt és kértem háziorvosomtól egy általános vér és vizelet vizsgálatot. Ő kért pajzsmirigy vizsgálatot is. Az eredmény: TSH 6.09, T4: 13.44 és a T3: 4.83

Már jártam ultrahangon is, ott azt mondták az ultrahang alapján hogy a pajzsmirigy rendes nagyságú, echoszegény, lobulált kontúrú, néhol göbszerű elhatárolódást mutat, 2-4mm micronodulus, valódi göb nem különül el, hypervascularizáció nincs. Lebenyek mögött 9mm lgl. található. Persze ebből nem sokat értek, hogy ez nagyon nagy baj-e?

A családban nem volt senkinek a pajzsmirigyével probléma és igazából nem érzek semmi tünetet sem. A kérdésem igazából az lenne, hogy kezdjek-e aggódni, mert elég kemény dolgokat olvastam az interneten erről a problémáról. Ha hormont kell majd szednem az befolyásolhatja-e azt hogy szeretnénk majd még egy kisbabát. az első nagyon hamar megfogant. Életem végéig kell-e majd hormont szedni, vagy esetleg egy idő után abba lehet hagyni?

Nagyon köszönöm, reménykedem, valamennyire megnyugtató válaszát. Krisz34

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigybetegség témában

Kedves kérdező!

 

Önnek csak a TSH-ja magasabb kissé, de a pajzsmirigy hormon szintek rendben vannak. (a referencia tartományt és a mértékegységet ugyan nem adta meg, de gondolom pmol/l-ben vannak az értékek) A pajzsmirigy uh alapján felmerül a pajzsmirigy autoimmun gyulladásának lehetősége, ezt kiválthatta akár a korábbi terhessége is. Mindenképpen követést igényel, és aTg és aTPO azaz pajzsmirigy ellenes antitastek vizsgálata is szükséges. Amennyiben endokrinológusa pajzsmirigyhormon kezelést javasol, ne féljen tőle. A következő terhessége jó kezeléssel szintén hamar be fog következni.

 Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. április 10., 11:44; Megválaszolva: 2009. április 10., 11:44
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás