• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő!

        Szeptember óta, tegnap sikerült bejutnom a pajzsmirigy szakrendelésre.

        Sajnos sokkal okosab nem lettem, mert a Doktor nő csak annyit mondott a leleteim láttán, hogy pajzsmirigy beteg vagyok, de gyógyszeres kezelésre és izotópos vizsgálatra még nincs szükségem, a jódozott sót kerüljem, és 1 év múlva újra jelentkezzem.

        Többet sajnos nem sikerült megtudnom. Például, hogy mit tehetnék, hogy megelőzhessem a betegséget, vagy ne romoljon tovább a helyzet.

        Sajnos a hugom is pajzsmirigyes, de ő gyógyszert szed már 3 éve, és műteni is akarták. A súlya ingadozó. Sajnos az enyém is, és fogyni nem sikerül, meg a sportot is abba hagytam, mert folyton fulladtam.

        Válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Katona Krisztina, Debrecen

        Leleteim:

        A pm lebenyek nem nagyobbak, az  isthmus jobb oldali részében 12mm-es haló jellel körülvett, isoechogen göb van. A jobb lebeny kp. harmadában medialisan néhány mm-es echoszegény göb van. A nyálmirigyek rendben vannak. A nyaki nagyerek mentén jo. túlsúllyal reactiv tipusú nyirokcsomók láthatók, leghosszabb 17mm-es.

        sTSH:  3.350  mU/L  0.300- 4.200

        fT4:  13.3  pmol/L  12.0 -22.0

        fT3:  3.6  PMOL/l  2.4- 6.3

        TRAK:  <1.0  U/L  <1

        anti TPO AAT:  >300.0  IU/ml  <60

        anti -TG AAT:  35.2   IU/ml   <60

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Krisztina!
         
        Pajzsmirigy működése rendben van, ezért hormonkezelésre nem szorul, de a pajzsmirigy ellenes antitestek szintje emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a szervezete a saját pajzsmirigy sejtjei ellen ún. ellenanyagokat termel. Ez lassan pusztítja a pajzsmirigy sejtjeit. Sajnos a folyamatot nem tudjuk megállítani, de ha a pajzsmirigy nem tud elég hormon termelni az idő múlásával, ezekben a betegekben tablettával jól kezelhető a kialakuló hormonhiány. Ezért is kell visszamennie a szakrendelésre követés céljából.


        Mivel a fent leírt folymatot a jód fokozhatja, ezért javasolják ennek kerülését. (Leírtak viszont jó hatást szelén szedésekor. Ebből naponta felnőtteknek kb. 50 ug az adagja és recept nélkül kapható.)
        A pajzsmirigyben található göb 1 cm-nél nagyobb ezt vizsgálni fogják feltehetőleg, mivel ilyenkor vékony tűvel kis mintát vesznek belőle és értékelik, nincs-e benne rosszindulatú sejt.
        A sportot ne adja fel. E miatt a lelet miatt nem fulladhat. Ha a szíve és a tüdeje rendben van, fokozatosan emelje a terhelést, és így az edzettsége növekedtével jobban fogja bírni a terhelést is.
         

         Dr. Fáklya Mónika

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-01 20:18:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 11:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Dr. Fáklya Mónika! Kislányom 4 éves, tavasszal észrevettük, hogy elkezdett hízni. Addig kimondottan vékony kislány volt. Étkezési szokásai nem változtak.Nem édesszájú, édességet ritkán eszik, és csak vizet iszik. Először...
        1986 óta szedem az L-Thyroxint. 1 éve )föleg éjszakánként görcsöl a lábam, néha szinte elvisrlhetetlenül. Ön szerint ezt az L-Th. Okozza, s ha igen, helyettesithetö-e másik gyogyszerrel? Válaszát elöre is köszönöm! Edit
        Kedves Doktorur/Doktornő! 31 éves nő vagyok, a jobb petefészkemet eltavolitottak 2 éve cysta miatt. Voltam inzulin rezisztencia vizsgálaton, aminek eredménye feltételezhetően pozitiv, foglaltam endokrinológushoz időpontot, most várok. A...
        Laboreredmenyem tsh: 0,39 T4 0,91 ng/dL T3 2,96 pg/mL Ezen ertekek utalhatnak pajzsmirigy problemara? Kell velemfoglalkozni? Koszonettel
        Születés: 1990. 1991-ben egyes tipusú diabétesz, pumpával kezelt. 2016. április 17. – első gyermek születése (1 eves koráig szoptattam) 2018. április 29. – második gyermek születése (jelenleg is szopik) 2016. 09. 27.-én laborban: - TSH...
        T. Doktor Nő/ Úr! Szeretném megkérdezni, hogy feleségem vérképében a következő csillagos eltérést tapasztaltuk. Basophil 1.2% 600 TSH 6,670mIU/L Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy pajzsmirigy működési gond van s Szelén szedését...
        Tisztelt Doktornő /úr, A véleményét szeretném kikérni az alábbi cukor / inzulin terheléses vizsgálatom eredményével kapcsolatban. A vizsgálat okai a következők voltak: - policiszta - két éve nem esek teherbe - pattanások az arcon -...
        Tisztelt Doktornő! Pár hónapja arra lettem figyelmes, hogy enyhén fájnak a mellbimbóim és az utóbbi időmben gyakoribbá vált ez az érzés. Továbbá csökkent a libidóm is. Ezért felkerestem egy urológus szakorvost, akitől kértem egy...
        Kedves Doktor nő! Múlt hónapban kezdődtek a tüneteim (fáradtság, gyengeség, szédülés, remegés, pánik, alvásproblémák) és a Feleségem tanácsára aki Ir-es elmentem terheléses vércukor és inzulin mérésre. Súly 67kg Magasság...
        Tisztelt Doktor Nő! Végső elkeseredésemben írok Önnek. 22 éves vagyok, tavaly nyáron kezdődtek a panaszaim erőteljes hajhullás formájában. 2 hónap alatt a hajam felét elveszítettem. Mindenféle hajvitamint, sampont, gyógyszert kipróbáltam....