• Pajzsmirigy alulműködés és allergia, aszthma egy személynél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorúr/ Doktornő!

        Érdeklődni szeretnék, hogy pajzsmirigy alulműködés mellett lehet-e ugyanazon személynek allergiája és aszthmája?

        35 éves vagyok és 3 éve allergiás tüneteim jelentkeztek (szénanátha, aszthma), melyet kivizsgáltak és az allergiás bőrpróba valamint légzésfunkciós leletem alapján: asthma bronciale és allergiás rhinitis-t diagnosztizáltak. Azóta 3 havonta járok kontrollra.

        Gyógyszereim: Neplit, Ventolin, Avamys, Aerius, melyek mellett a légzés funkciós leleteim egész jól alakulnak, és csak igen ritkán fulladok be.

        Ősz óta azonban nagyon fázós lettem, 25-26 fok alatt fázom. A végtagjaim hidegek, a bőröm nagyon száraz időnként ekcémás, a szemem száraz (műkönnyet kell használnom), 1 hét székrekedést 1 nap hasmenés követ, majd újból 1 hét székrekedés. Ha reggelizem, még délután 4-kor is úgyérzem, hogy nem emésztettem el a reggelit. 1/2 annyit eszem mint a környezetemben bárki, mégis gyarapszik a súlyom. Igaz ülő munkát végzek, de ennek kompenzálására napi 3-4 km-et gyalogolok. 164 cm-hez 69 kg lettem, 3 hónap alatt 4 kg-t híztam, pedig enni sem nagyon birok az állandó haspuffadástól. Az arcom meg úgy néz ki, mintha mindkét oldalt csipesszel húznák lefelé.

        5 évvel ezelőtt voltak már hasonló problémáim és elküldtek pajzsmirigy kivizsgálásra (akkor még nem voltam allergiás), melynek az eredménye:

        Se TSH Ultra 1,01 mIU/l

        Se HTPO aat. 230,0 IU/ml

        Pajzsmirigy UH: Az isthmus 4 mm átlagos átmérőjű. Mk. lebeny normális nagyságú és homogén állagú. A trachea dislokatioja illetve kompressziója nem látható. A nyakon kóros nyirokcsomó megnagyobbodás nincs.

        Akkor gyógyszerként: jodid, és Maltofer tbl-t kaptam, és visszarendeltek 3 hónap múlva kontrollra, de mivel addigra szépen elmúltak a tüneteim, nem mentem vissza.

        Miután teljesen elkeserdtem a fenti tünetek miatt, arra gondoltam lehet érdemes lenne ismét megnézetnem a pajzsmirigyemet.

        Az egyik ismerősöm viszont azt mondta, hogy ne is gondoljak pajzsmirigy problémára, mert autoimmun betegség kizárja az aszthmát és az allergiát. Szerinte a 3 betegség tuti nem lehet egyszerre.

        Ön mit gondol lehetséges a 3 betegség egyszerre? A fenti tünetek alapján érdemes a apjzsmirigyemet megnézetni vagy más betegségek is okozhatnak hasonló problémákat?

        A választ nagyon köszönöm.

        Üdvözlettel:

        Szabó Mónika

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves kérdező!
         
        Lehet mind a 3 betegség egyszerre. Érdemes megnézetni a pajzsmirigyműködését.
         

         Dr. Fáklya Mónika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-15 18:58:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: