Hashimoto - babavállalás

Tisztelt Doktornő, évek óta ismert Hashimoto és IR. Diéta és mozgás mellett IR sokat javult, gyógyszert sem kellett szednem. A pajzsmirigyet évek óta 50 mikrogramm Euthyrox-al kezelték (mellett D-vitamin, Normoxil) . Épp babát tervezünk, egyéb okok miatt lombikra készülünk, és a rutin ellenőrzés során magas TSH-m lett, mindezt úgy, hogy a t3 és t4 érték a normál felső felében vannak. Az értékek: TSH Supersens. 5.927 uNE/mL (ref: 0.350-4.940) T4 szabadfrakció szûrö 19.33 pmol/L (9.00-23.20) T4 szabadfrakció 19.00 pmol/L (9.00-23.20) T3 szabadfrakció 5.56 pmol/L (2.63-5.70) ATPO 584.00 NE/mL (9.00-34.00) Ez hogy lehet? Nem igazán értem, csak azt tudom, hogy ez a tsh sok a babához, de azt gondoltam, csökkenő t3 és t4-nél kellene felmennie a tsh-nak. Korábban 1,5 körüli TSH-m volt évekig, egyszer egy 2 feletti tavaly decemberi érték miatt felemeltük 75 mikrogrammra, akkor viszont a tsh lement 0,3-ra, így csökkentettük ismét. Az ATPO magas, de az ismert, korábban volt 1300 felett is. Rutin labor eredményeimet én amúgy jónak látom. Az utóbbi időben időnként befeszül a nyakam, fáj a fejem emiatt (vérnyomásom jó) , illetve zúg a fülem. Néha érzem, mintha extrasystoléim lennének, főleg evés után vagy testhelyzet változáskor hetente 1-2 alkalommal fura érzés van a mellkasomban. Kardiológusnál voltam, részletes labor, szívultrahang és EKG alapján nem talált gondot. Viszont sokat szorongok minden testi tünetem miatt (4 év alatt 3 kardiológiai kivizsgálás, fülzúgás miatt is többször vizsgáltak fül-orr-gégészeten, szorongás miatt pszichológushoz járok) . Kolezsterin, vérzsírok rendben, vérnyomásom is rendben. Ez az izomfeszesség és szorongásra való hajlam összefügghet a magas tsh értékkel? Mit tudok tenni, ami majd a terhesség szempontjából is segít?

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza pajzsmirigyfunkció témában

Tisztelt Kérdező!

A testi tünetei, panaszai hátterében úgy gondolom hogy a pajzsmirigy funkciós eltérések állhatnak. Az egyéni érzékenység is befolyásolja, hogy mennyire érzi meg a változást. Valószínűleg jelenleg gyógyszermódosításra, emelésre lenne szükség. A babaváráshoz az ideális a TSH 1-2 érték közé való beállítása lenne. Normoxil helyett érdemes lenne magasabb mio-inozitol tartalmú készítményt/port szednie, pl. ilyen az inofolic stb. és mellé kiegészítésképp a szelént. Ez eleve a pajzsmirigyet jobban támogatja, és a fogantatást is. Nem kell megijednie az Eurhyrox dózisemelésétől sem, mivel a magzattal kb . a terhesség 20. hetéig közösen osztoznak majd a hormonon, amíg neki nem kezd el termelni majd a pajzsmirigye. Ezért a terhesség eleve fokozottabb levotiroxin igényű állapot. Ebben az időszakban javasolnék szorosabb endokrinológiai kontrollt, esetleg egy ismételt pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatot. A laborban mért hormonértékeket egyébként befolyásolja a napszak is, amiben a vérét levették, Illetve a hormon szinteket a szedett kívülről bevitt pajzsmirigyhormon is. A lényeg hogy a gyermekvállaláshoz rendbe kell tenni az értékeket, és szorosan kontrollálni, valószínűleg ennek a dózismódosítás lesz az eszköze.

Mielőbbi sikeres és problémamentes babavárást és jobbulást kívánok, üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna
Dr. Szabó Zsuzsanna Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2022. augusztus 23., 18:27 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 27., 23:07
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Cukoréhség
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy laboreredmény
Nornalis érték ?
Pajzsmirigy UH lelet