Pajzsmirigy biopszia lelet kiértékelése, jó vagy rosszindulatú?

Kedves Doktornő/Doktor úr! Leleteim kiértékelésében kérném a segítségüket! Az orvosom azt mondta, hogy akkor is ki kellene venni, ha jó indulatúak,mert hogy nagyok! A kérdésem az lenne: Jó vagy rossz indulatú a göböm? Kell e műteni, vagy ha maradhatna és nem okoz problémát akkor a műtét el kerülhető e? Sokára van időpontom az orvosomhoz és szeretném addigra megtudni mi is az eredménye a biopszia vizsgálatomnak, mire számíthatok?! Pajzsmirigy UH vizsgálata A jobb lebeny alsó pólusában konfluáló kb 3 cm legnagyobb átmérőjű, mérsékelten echoszegény, jól határolt, egymással jól összefüggő göbös eltérés van, melyen belül centrálisan 5 mm meszesedés megfigyelhető, a göbök vaskosabb, septumszerű részeket tartalmaznak, melyek között kis terjedésű cystás területek vannak. Lokalizáció: Pajzsmirigy 6 kenet (3 HE, 3 Giemsa) Lelet: Mikroszkóposan a véres kenetek értékelhetők, sejtdúsak, ugyanakkor bőséges híg és sűrű colloidot is tartalmaznak. A follicularis sejtek kisebb-nagyobb lépesmézszerű, magtorlódástól mentes lemezeket képeznek. A kerek-ovális sejtmagok szemcsés kromatin szerkezettel rendelkeznek, szignifikáns anisonucleosist nem mutatnak. A cytoplasma halvány festődésű, elmosódott szélű. Előfordulnak microfolliculusok is 50% alatti arányban. Papilláris mageltérések nem láthatók. Macrophagok, köztük többmagvú histiocyták is megfigyelhetők. Vélemény: UH-vezérelt aspirációs citológia a pajzsmirigy jobb lebeny alsó pólus kb. 3 cm-es göbből (EU-TIRADS: 4): Benignus (Bethesda II.) Colloidos strumagöbnek megfelel. Ultrahangos követés, gyanújelek esetén rebiopsia javasolt. Köszönöm szépen mielőbbi válaszukat! Üdvözlettel, Júlia

Dr. Fáklya Mónika válasza pajszmirigygöb témában

Tisztelt kérdező!

A fenti leletben rosszindulatú folyamatot nem írtak le. Mérete miatt javasolt a göb eltávolítása.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2022. május 04., 08:37; Megválaszolva: 2022. május 11., 21:27
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Rákos elváltozásra utaló göb?
Tisztelt doktor úr/nő! Szeretném megkérni leletem véleményezésére. Pajzsmirigy ultrahangom eredménye: A jobb pm.lebeny 17x18x53 mm, a bal 12x13x36...
Pajzsmirigy lelet
Kedves Doktor Úr/Doktornő! A mai napon kapott pajzsmirigy ultrahang leletemről szeretném a véleményét kérni! "A pajzsmirigy lebenyek minimálisan...
DHEA szulfát alacsony
Tisztelt Doktor Úr/Nö! 20 éves lányomnak alulműködik a pajzsmirigye, ezért időnként ellenőrző vérvételre küldik. Most az alábbi labort...
Nyaki ultrahang vizsgálati eredmény
Tisztelt Doktornő! Szíveskedjen Férjem pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatát kielemezni! 69 éves , 2 hónapja magas vérnyomással kezelik. Mennyire...
Javasolt-e valamilyen férfi hormon...