Inzulinrezisztencia vizsgálat

Tisztelt Doktornő! Teljes gasztroenterológiai kivizsgálást követően (UH, gyomortükrözés, vastagbél tükrözés, széklet tenyésztés) szeretném elvégeztetni az inzulinrezisztencia vizsgálatot, mivel szerencsére a fent említett vizsgálatok mindent rendben találtak. A panaszaim nagyrészt étkezéshez kapcsolódnak. Többször volt példa arra, hogy étkezés után rosszul éreztem magam, hőhullámot tapasztaltam. Néha vannak "falási rohamaim" is. Emellett pánikrohamokkal és szorongással küzdök, amelynek leküzdésén pszcihiáter szakorvossal dolgozom együtt. Ezekhez társul a (hónapok óta tartó bőrgyógyászati kezelés ellenére sem múló) erősen pattanásos bőr (főleg a hátam és az áll alatti terület) . (Nem tudom, hogy van-e relevanciája, de a pajzsmirigy értékeim (TSH, T3, T4, AntiTPO) laboreredmény alapján, rendben vannak.) A vizsgálatra a jövő hétre kaptam időpontot a labortól, viszont ahogy olvastam van 2 és 3 pontos vizsgálat is. Erre vonatkozó kérdésem az lenne, hogy mi a különbség vagy melyiket érdemes elvégeztetni? Ha jól értelmeztem a vérvétel számában van eltérés, de nem tudom, hogy esetemben melyik vizsgálat lenne alkalmasabb. Illetve van-e ellenjavallata a vizsgálat elvégzésének. Nagyon félek tőle, hogy esetleg elájulok vagy komolyabb következménye, szövődménye lehet. Fordult már elő velem, hogy leesett a vércukorszintem és elájultam (reggel) . Előre is köszönöm szépen a válaszát! Szép napot kívánok!

Dr. Fáklya Mónika válasza inzulinrezisztencia témában

Tisztelt kérdező!

A két pontos elegendő. Nem lesz semmi baj a vizsgálattól, nem kell tartania tőle.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2022. március 25., 11:44; Megválaszolva: 2022. április 11., 20:37
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy?
Tisztelt Orvosok! 36 éves nő vagyok. Jelenleg 92kg, 159cm. Az elmúlt fél évben kb 25kg ot híztam. Diéta tartásával nem indult be a fogyás. Az...
Inzulinrezisztencia?
Tisztelt Doktornő/Úr! Sajnos már nagyon régóta próbálok lefogyni, azonban minden próbálkozásom sikertelen. Rendszeresen mérem a kalóriát...
Inzulinrezisztencia?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ezek a laborértékek felvetik inzulinrezisztencia gyanúját? 2 pontos terheléses vizsgálat készült. Éhomi Glukóz 5,2...
Visszatérő IR?
Inzulin rezisztencia és pajzsmirigy...