Inzulinrezisztencia?

Tisztelt Doktornő/Úr! Sajnos már nagyon régóta próbálok lefogyni, azonban minden próbálkozásom sikertelen. Rendszeresen mérem a kalóriát, illetve a makrokalóriákra is figyelek. Emellett futok is heti 2-3 alkalommal, nem is olyan keveset. Sajnos a kilók nagyon gyorsan szaladnak fel, és ha le is mennek mindig visszajönnek. Jelenleg 92 kg vagyok, az ideális testsúly pedig 65 kg lenne számomra. Már egy étkezési tanácsadó segítségét is kértem, akinek szemet szúrt, hogy étkezések után kell ennem valami édeset. Innen jött a kérdés, hogy esetleg állhatunk-e szembe inzulinrezisztenciával, vagy cukorbetegséggel. Emellett jellemző rám, hogy folyamatosan száraz a szám, napi 3-4 liter vizet iszom meg emiatt. Továbbá általában késik a menstruációm is (fogamzásgátló tabletta szedése mellett) , valamint az utóbbi 1 évben gyakran visszatért a szemem tikkelése. Esetleg érdemes lehet elvégeztetni egy terheléses vizsgálatot? A válaszát előre is köszönöm.

Dr. Fáklya Mónika válasza inzulinrezisztencia témában

Tisztelt kérdező!

Igen. Érdemes lenne terheléses vércukor vizsgálatot végeztetni, inzulinszintekkel együtt.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2022. február 07., 11:07; Megválaszolva: 2022. február 21., 18:42
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia vizsgálat
Tisztelt Doktornő! Teljes gasztroenterológiai kivizsgálást követően (UH, gyomortükrözés, vastagbél tükrözés, széklet tenyésztés) szeretném...
Pajzsmirigy?
Tisztelt Orvosok! 36 éves nő vagyok. Jelenleg 92kg, 159cm. Az elmúlt fél évben kb 25kg ot híztam. Diéta tartásával nem indult be a fogyás. Az...
Inzulinrezisztencia?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ezek a laborértékek felvetik inzulinrezisztencia gyanúját? 2 pontos terheléses vizsgálat készült. Éhomi Glukóz 5,2...
Visszatérő IR?
Inzulin rezisztencia és pajzsmirigy...