Visszatérő IR?

Tisztelt Webbeteg! 9 éve PCOS-t és inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nálam. Egy rövid időszakú gyógyszeres kezelést leszámítva az IR-t sikerült diéta (két évig 160 g CH utána cukormentes étkezés) és sport (futás és saját testsúlyos edzések) segítségével karban tartani. A PCOS 6 év után megszűnt. Azonban terhességem alatt a futásokat felfüggesztettem és csak sétáltam. Mivel voltak jelei, hogy újra romlik az IR, a terhességem 16. hetében visszaálltam a 160 grammos diétára, amit végig tartottam. A terheléses eredményeim a következők voltak a 28. terhességi héten: éhomi vércukor 4,9 60' vércukor 8,4 120' vércukor 5,7 A terhességi cukorbetegséget sikeresen elkerültük, a baba normál súllyal született. Jelenleg 8 héttel vagyok a szülés után, a 160 grammos diétát igyekszem tartani, a baba csak anyatejet kap. Medencefenék problémák miatt egyelőre a futást nem tudom újrakezdeni, sétálni igyekszem minden nap (kb 1 órát) . A napokban voltam egy terheléses vizsgálaton, és az eredményeim a következők: éhomi vércukor: 5,1 60 perces vércukor: 9,0 120 perces vércukor: 5,3 éhomi inzulin: 5,4 60 perces inzulin: 61,6 120 perces inzulin: 32,5 A baba mellett hektikusan változik a mozgás és az alvás mennyisége is. A vizsgálat előtti éjszakán és napon elég sokat tudtam pihenni. Kérdésem a következő: A jelenlegi eredmények ismeretében mit javasol? Tartsam a diétát vagy keressek fel egy dietetikust vagy már szükséges lenne konzultálni endokrinológussal/diabetológussal is? Most a baba táplálása és gondozása a legfontosabb, de szeretném a lehető legtöbbet megtenni, hogy az IR-t és a cukorbetegséget elkerüljem. Válaszukat előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza inzulinrezisztencia témában

Tisztelt kérdező!

Az Ön eredménye most rendben van. Sétáljon, egyen egészséges ételeket. Ennyi elegendő most, és babázzon örömmel!

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2021. szeptember 04., 09:41; Megválaszolva: 2021. szeptember 10., 14:45
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulin rezisztencia és pajzsmirigy...
Terheléses vércukorvizsgálat lelet
Tisztelt Doktornő/Úr! Szeretném megkérdezni, hogy terheléses vércukorvizsgálatról az alábbi eredményeim jók-e, vagy fennállhat-e valamilyen...
Inzulinrezisztencia
Üdvözlöm! Másfél éve amikor terhes voltam , csináltak nálam terheléses cukor vizsgálatot. Ott az első vérvétel értèke 5,7 lett majd a 120...
Valóban inzulinrezisztencia?
Kedves Rakk Erika Doktornő! Korábban írtam Önnek, amennyiben ez nem IR, akkor Ön szerint semmilyen cukoranyagcsere-betegség nem áll fent? Most...
Okozhatja inzulinrezisztencia a...
Tisztelt Doktornő /úr, A véleményét szeretném kikérni az alábbi cukor / inzulin terheléses vizsgálatom eredményével kapcsolatban. A vizsgálat...