Dr Fáklya Mónikához: Terhesen pajzsmirigy alulműködéssel.

Tisztelt Dr Fáklya Doktornő! Diagnosztizált pajzsmirigy alul működésem és Hashimotóm van. Alulműködés gyulladt pajzsmirigy miatt.Több éve kezelt. Édesanyám, nagyanyám is. Mindig nagy gondot fordítottunk a kontrollra. Szelént,cinket, vitaminokat, hormont gondosan szedtem. Elterveztük, hogy a terhességem alatt is Magyarországon végeztetem a kontrollokat. Sajnos a kialakult járványhelyzet átírta terveinket. Férjem külföldi, itt más- nehézkesebb terhességem kontrollálása . A pajzsmirigy értékeket nem ellenőrzik olyan gyakorisággal mint Magyarországon, és hónapok teltek el a beavatkozásig. Holott kinti orvosomat már 6.hetesen felkerestem! Segítségét szeretném kérni, hogy a leleteimet , melyeket terhességi hét szerint rendeztem, áttekinteni szíveskedjen. (mellékletben.) Teherbeesésemkor a leleteim tökéletesek voltak. TSH: 1,40 µU/ml ,FT4: 21,20 pmol/L,F T3: 4,84 pmol/L , Anti TPO: 52,19. Köszönhetően az otthon jól beállított Letrox- nak, (50 mg) , és a glutén, cukor és laktóz diétának. A kora terhességem, az első trimeszter a karácsonyi ünnepekre, és januári hónapra esett, képtelenség volt ovost elérni. Mai napig alacsonyabb a T3 értékem a referencia értéknél. Letrox adagolását kinti endokrinológus először csak a 14. terhességi hét után! emelte: 2 x 75 mg, 5 x 50 mg-ra. Majd még emelte az adagot 16.hétben: heti 3 alkalommal 75 mg Letroxot javasolt. Most-18.héten saját felelőségemre napi 75.mg-ot szedek. Nagyon félek, hogy az első trimeszteri 6. hétben felugrott TSH, a csökkenő T4 - és nagyon alacsony T3 értékek árthattak a régóta várt magzatunknak! Sajnos ez az aggodalom végig kíséri a terhességem. Sok ehhez kapcsolódó olvasmány van az Interneten, ami csak erősíti félelmeimet- hangsúlyozva az első hónapok jelentőségét a pajzsmirigyműködés szempontjából a kismamára és a babára nézve is. (Pl: Dr Béres tanulmánya) Mivel a leletek beszerzése is nehézségekbe ütközött, saját szakállamra nem mertem korábban a Letrox adagolást megemelni. Valamennyi eddigi megkérdezett orvos (endokrinológus és nőgyógyász) javasolja a jód szedését is, azzal az indokkal, hogy többet árt ha nem szedi a kismama. A kiterjesztett genetikai vérvizsgálat és ultrahang vizsgálatok jó eredményt adtak. A baba kicsit nagyobb is az ilyenkor szokásosnál. (most 18.hét) 17.heti pár napos görcsölgetésen kívül nincs panaszom. (emelt magnézium segített) 20. heti nagy ultrahang április elején lesz. Tisztelettel kérem a Doktornőt, hogy amíg nincs lehetőségem beutazni, a mellékletben lévő laborokat megnézni és értékelni szíveskedjen magzatom egészsége szempontjából. Válaszait olvasva higgadt, korrekt és megnyugtató válaszokat ad, amivel sok segít az Önhöz fordulóknak. Hála érte! (A leletek különböző laborban készültek.) Hálásan köszönöm szíves válaszát! 6.terhességi hét TSH: 4,38 µU/ml Ref: [0,45-4,5] T4: 17,75 pmol/L Ref: 10,4-19,2 T3: 3,18 pmol/l Ref: 3,1-6,5 Anti TPO: 28,09U/ml Ref: <12 12.terhességi hét TSH: 1,25 mU/l [0,30-4,00mU/l] , T4 (fT4): 9,3ng/l, Ref: [7,0-14,8] T3: - ­ AntiTPO: [+]159 Ref: <60 13.terhességi hét: TSH: 2,3 µU/ml Ref: [0,45-4,5] T4: 12,36 pmol/l [Ref: 10,4-19,2] T3: 2,3 pmol/L Ref: 3,1-6,5[3,8-5,2] Anti TPO: - 14,5 terhesen: TSH: 1,23 µlU/ml Ref: [0,4-4,] T4: 10,20 pg/ml (Ref: 7,1-14,1) T3: 3,08 pg/ml Ref: 2,2-5,0 Anti TPO: 58 (+) iU/ml Ref: < 35

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

A leletei alapján a jelenlegi gyógyszeradagja megfelelő. Jódos terhesvitamin szedhető az ön esetében is. A babának a mellékelt leletek szerinti hormonszintek nem okozhattak semmilyen problémát.

Online rendelés akár nálam is elérhető, de több kollega indított ilyet a járvány ideje alatt. Éljen vele!

Dr. Fáklya Mónika

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2021. március 20., 19:42; Megválaszolva: 2021. március 21., 14:52
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás