Pajzsimirigy göbök

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! 7 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam pajzsimirigy göböket nyaki UH során. Annak idején abban maradtunk az endokrinológusommal, hogy nem igényelnek teendőt. Egy biopsziát végeztek ami negatív lett. A legutolsó UH 2021. január 26. alapján kérem, hogy szakmai véleményét elküldeni szíveskedjen. Köszönettel, 2014.09.26. PM UH: A pajzsmirigy jobb lebenye 20x19x48 mm nagyságú, homogén szerkezetű. A pajzsmirigy bal lebenye 19x18x46 mm nagyságú, alsó harmadában ventrálisan egy 6x8 mm-es echoszegény göb látható, mellette egy 7x8 mm-es szabálytalan alakú, inhomogén széli rész apró meszesedéssel rendelkező echoszegény göb ábrázolódik. Az isthmus vastagsága 5 mm. Bal oldalon a fejbiccentő izom mellett néhány 8-16 mm-es echoszegény szoli képlet látható. A nyaki nagyerek lefutása megtartott. Vél .: Struma nod.- az inhomogenitás miatt nem zárható ki egyéb térszükitő folyamat lehetősége sem. Lymphadenomegalia colli I.s. 2014.11.13.UH vezérelt biopsia: (E2008 / 2014) Vél .: az anyag származhat bevérzett göbös strumából. Státusz: ts .: 90 kg Hűvös, nyirkos tenyér. Pajzsmirigy lényegesen nem nagyobb. B.lebenyben lat. részén kb. borsónyi göb sejthetõ. 2015.09.24.PM + nyaki lágyrész UH. vizsgálat: A pajzsmirigy jobb lebenye 20x19x48 mm nagyságú, az alsó pólusban 3 mm-es echoszegény göb látható. A pajzsmirigy bal lebenye 19x18x46 mm nagyságú, alsó harmadában ventrálisan egy 6x8 mm-es echoszegény göb látható, mellette egy 7x8 mm-es szabálytalan alakú, inhomogén széli rész apró meszesedéssel rendelkező echoszegény göb ábrázolódik. Az isthmus vastagsága 5 mm. Jobb oldalon a fejbiccentő izom mellett néhány 6-10mm-es echoszegény szolid képlet lathato. Bal oldalon a fejbiccentő izom alsó harmada mögött egy 9x18mm-es echoszegény kissé inhomogen solid képlet ábrázolódik, melyen belül apró meszesedés is kimutatható. A nyaki nagyerek lefutása megtartott. Vélemény: Struma bólint. Lymphadenomegalia colli I.u. 2015.09.25. Labor: TSH: 1,160 mlU / I (n: 0,55-4,78) Vizsgálat ideje: 2016.10.19. Pajzsmirigy + nyaki lágyrész UH. vizsgálat: A pajzsmirigy jobb lebenye 20x19x48 mm nagyságú, az alsó pólusban 3 mm-es echoszegény göb látható. A pajzsmirigy bal lebenye 19x18x46 mm nagyságú, alsó harmadában ventrálisan egy 6x8 mm-es echoszegény göb látható, mellette egy 8x11 mm-es szabálytalan alakú, inhomogén széli rész apró meszesedéssel rendelkező echoszegény göb ábrázolódik. Az isthmus vastagsága 5 mm. Bal oldalon a fejbiccentő izom alsó harmada mögött egy 9x18 mm-es echoszegény kissé inhomogen solid képlet ábrázolódik, melyen belül apró meszesedés is kimutatható. A nyaki nagyerek lefutása megtartott. Vizsgálat ideje: 2021.01.26. Pajzsmirigy és nyaki lágyrész UH vizsgálat: A pajzsmirigy jobb lebenye 20x19x52 mm nagyságú. Az alsó harmadban egy 10 mm - es belsõ echokat tartalmaazó cystosus képlet látható. Az alsó pólusban egy 13 x 16 mm - es echoszegény udvarral határolt 8 x 10 mm - es echomentes területet tartalmazó göb ábrázolódik. Mellette egy 5 mm - es cysta is elkülöníthető. A pajzsmirigy bal lebenye 19x18x46 mm nagyságú, alsó harmadában ventrálisan egy 6x8 mm-es echoszegény göb látható, mellette egy 8x11 mm-es szabálytalan alakú, inhomogén széli rész apró meszesedéssel rendelkező echoszegény göb ábrázolódik. Az alsó pólsuban egy 5 x 6 mm - es echoszegény göb ábrázolódik. Az isthmus vastagsága 5 mm. Mko. a fejbiccentő izom mentén néhány 8-10 mm - es reaktív nycs. látható. A nyaki nagyerek lefutása megtartott. Labor: 2021. 02.04. TSH 3 GEN: 1,967 iU/ml (n: 0,550-4,780)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza Pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

A pajzsmirigye normálisan működik. Ezzel nincsen gond. a göbök követése fontos és látom ezt meg is teszi, de az endokrinológusát is fel kell keresnie ezzel a lelettel, mivel a jobb lebenyben is megjelent egy 1 cm feletti göb, amivel teendő van.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2021. február 15., 11:03; Megválaszolva: 2021. február 17., 20:17
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Kedves Doktornő! Múlt héten jártam terheléses inzulinrezisztencia vizsgálaton, és a következőek az eredményeim: Glükóz: 5,1 Glükóz 60...
Szputnyik v oltás
Kedves Doktornő/Dotor Úr! Göbösödés miatt a pajzsmirigyem bal lebenyének egy részét el kellett távolítani. Ennek következtében alulműködés...
Lehet inzulinrezisztancia?
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! 33 éves, 170 centi, 60 kilós nő vagyok, gyerekvállalás előtt. Még 2020 elején jártam 3 pontos terheléses...
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Tisztelt Dr Fáklya Doktornő! Diagnosztizált pajzsmirigy alul működésem és Hashimotóm van. Alulműködés gyulladt pajzsmirigy miatt.Több éve...
Magas prolactin szint
Tisztelt Dr. Nő/ Úr! Négy éve folyamatosan magasabb a prolactin értékem,mely 1000mlU/L -nél egyszer volt magasabb,általában 600...