pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás

Kedves doktornő/úr! Egy éve diagnosztizáltak pajzsmirigy alulműködéssel. Kb 4 hónap (jan-ápr) 25 ug L-thyroxine szedése után 8-ról 4-re csökkent a tsh-m. Tavasz végén viszont visszatérő, sőt mindennapos probléma lett a mellkasfájdalom. Az orvos tanácsára csökkentett adagot szedtem tovább, és bár ez a tünet ettől megszűnt, a tsh-m nyár végére 12 fölé kúszott fel. Az endokrinológus szerint az egyik tényező a nyári meleg lehet, de valójában felborult az egyensúly, és a szívizom az, ami nem tolerálja a pluszban bevitt thyroxine-t, ezért van a fájdalom. Most ősszel visszatértem a 25 ug-ra, és sokkal ritkábban, de azért előfordul a mellkasfájdalom. Van-e bármi megoldás ennek helyzetnek a feloldására, mit lehet tenni ellene? Segítségét előre is köszönöm!  

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Azt, hogy a mellkasi fájdalom szív eredetű-e kardiológai vizsgálatnak kellene tisztáznia. Nem jellemző tünet ez ilyen kis mennyiségű hormonpótlásnál pedig nagyon kevéssé tartom valószínűnek, mint okot. A leletek alapján a 25 ug adagra önnek szüksége van.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2020. november 20., 16:13; Megválaszolva: 2020. november 25., 11:43
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése