pajzsmirigy izótopos vizsgálat lelete

Tisztelt Doktor úr! 6 éve járok rendszeresen pajzsmirigy UH-ra és laborra,a pajzsmirigyemben található 1cm-nél kisebb göbök miatt.TSH szintem mint most is mindig a normál tartományban maradt.A héten voltam pajzsmirigy szcintigráfián.Ennek eredményét meg is kaptam,azt mondták továbbbra is elég évente járnom kontrollra,teendő nincs vele,gyógyszert nem szedek rá..De a leletet nem igazán tudom értelmezni,hallottam hideg és meleg göbökről,számomra nem derül ki hogy ezek a göbök mnelyik csoportba tartoznak.Ebben kérem segítségét. A lelet: A pajzsmirigy mindkét lebenye normális helyzetû és nagyságú, , a radiofarmakon eloszlás finoman inhomogén. vélemény: Többszörös apró göbös pajzsmirigy, göb funkcionálisan nem különül el Normofunkció 2014. óta követett apró göbök, elõzõ leletek alapján autoimmunitás nem igazolódott, 1x FNAB megtörtént, cystosus strumagöb.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Pajzsmirigy izotópvizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

A pajzsmirigy ultrahang- és izotópvizsgálatának eredménye nem feltétlenül azonos, mivel mindkettő más technikai alapon ábrázolja a pajzsmirigyet.

Az izotóppal működési zavarokat, alul- vagy túlműködő részeket lehet megjeleníteni, míg az ultrahang a szerkezetet vizsgálja és - egyes esetektől eltekintve – a lelet nem utal a működésre. Az ultrahang térbeli felbontása jobb, már néhány milliméteres elváltozások is kimutathatók, az izotóp vizsgálattal általában 1 cm az a határ, ami felett egyértelműen látszanak az eltérések. Ultrahanggal viszont a miriggyel azonosan működő, így izotóppal nem elkülönülő göb is ábrázolható, így a két vizsgálat sokszor kiegészíti egymást. Az Ön leletében azt írják, hogy izotóp a pajzsmirigyben kissé inhomogénen oszlik meg, ami apró göbök jelenlétre utal, de a környezettől eltérően működő göb nem volt kimutatható. Így sem úgynevezett hideg (az izotópot fel nem vevő) , sem meleg (izotópot fokozottan felvevő) göböket nem láttak. Utalnak korábbi leletekre, melyek szerint nem volt igazolható autoimmunitás sem (ami a szervezet saját szövetei ellen forduló immunbetegséget jelentene) . A továbbiakban kövesse a kezelőorvosa tanácsait.

Kérdés: 2020. november 04., 18:35; Megválaszolva: 2020. november 05., 22:06
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Megnövekedett pajzsmirigy
Tüdő CT vizsgálatom alkalmával pajzsmirigy megnagyobbodásra derült fény. A lelet leírása: a pajzsmirigy bal lebenye jelentősen megnagyobbodott...
Normális vércukor mellett is lehet...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto