Pajzsmirigy megnagyobbodás

Szép napot! 26 éves nő vagyok. 2020. márciusában voltam nyaki ultrahangon és ez az eredményem: A pajzsmirigy jobb lebenye 34x16x14mm. Az isthmus keskeny. A bal lebeny hosszabb 38x14x12mm. Szerkezetében apró cysta van. A lebenyek kevésbé vascularisaltak, acut folyamat nincs. Jobb oldalon a carotis villa medialis oldalán 6 mm-es nyirokképlet látszik, valószínű régebbi. Beutalt a háziorvosom endokrinológiára stuma gyanújával, mérsékelten megnagyobbodott pajzsmirigy lebenyek euthyreoid működéssel, de a járványhelyzet miatt eddig nem fogadtak, hetek múlva tudok menni. Viszont én megkerestem egy 2015. októberi nyaki ultrahangomat, melynek az eredménye a következő: A pajzsmirigy mindkét lebenye normális nagyságú. Jobb lebeny 15x13x40 mm, bal lebeny 13x13x45 mm, szabályos homogén echoszerkezetű. Az isthmus nem szélesebb. A nyakon kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Mko. submandibularisan valamint parayugularisan néhány apró 10 mm alatti lgl látszik. A submandibularis nyálmirigyek és parotisok normális nagyságúak, homogén echoszerkezetűek. Ductus tágulat vagy meszesedés nem észlelhető. Az lenne a kérdésem, hogyhogy most lépett fel a pajzsmirigy megnagyobbodás gyanúja, holott 5 évvel ezelőtt jóval nagyobb lebenyeket mértek és ott mégis azt mondták hogy normális nagysagú. Egyébként 2013 nyara óta diszfágiám van, voltam ezzel akkor nyelőcső nyelési röntgenen, mely negatív lett. A kontrasztanyag akadálytalanul a gyomorba jut. 2018 őszén tapasztaltam először erős nyaki szorító érzést, melyhez azóta is fenálló fülzúgás társul, mely intenzitása változó. A nyaki szorító érzés fekve rosszabb volt, de mára az is elviselhetőbb. Ritkán érzem csak. A legutóbbi vérképemben 2020.05.21. a TSH szintje a normál tartományon belül van: 1,664 Most 15 hetes kismama vagyok. A kisbabámra jelenthet veszélyt a megnagyobbodott pajzsmirigy euthyreoid működés mellett? Köszönöm és várom válaszát tisztelettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Ha a pajzsmirigy működése normális, a gyermeke nincs veszélyben. Ez a pajzsmirigy méret nem igazán nagy, véleményem szerint nincs oka aggodalomra.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2020. június 11., 15:06; Megválaszolva: 2020. június 16., 13:56
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint