Hormonvizsgálat fogamzásgátló mellett

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Közel 12 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy autoimmun gyulladást. Évente járok kontrollra, ahol csak vérképet néznek, ultrahangvizsgálatra 2-3 évente kerül sor. Az orvosom szerint nincs szükségem gyógyszerre, és lehetséges, hogy soha nem is kell majd szednem. Idén februárban a következő eredmény lett: TSH: 1,48 T4: 10,75 (ref.: 7,75-15,21) T3: 5,4 (ref.: 3,9-6,9) AntiTPO: 116 (ref.: 0-9) Tehát minden érték a referenciatartományon belül van. Viszont fogamzásgátlót szedek (Corenelle 3mg/0,02mg). Ezáltal ezek az eredmények nem értékelhetőek, nem a valós adatokat mutatják? Lehet, hogy valójában nem ennyi a TSH-m sem? Azért merült fel bennem ez, mert 2-3 éve szorongásos és pánikos tüneteim lettek. Ezek bizonyos szituációkban jönnek elő leginkább, de azt figyeltem meg, hogy a reggeli-délelőtti órákban rosszabbul vagyok, bármilyen helyzetben is vagyok. Viszont éjszaka még soha nem ébredtem fel ilyen típusú rosszullétre. Menstruáció közeledtével ezek a tünetek felerősödnek, könnyebben kiprovokálhatóak. Nehezen viselem már, és félek, hogy valami komolyabb bajom is lehet, ha nincsenek kezelve a hormonjaim -természetesen rögtön a halálra gondolok ezügyben. Ez megeshet? Bele lehet ebbe halni? Ezen kívül más szembetűnő tünetem nincsen. Babát még nem szeretnék, ezért szedem a fogamzásgátlót, illetve egy petefészkem van (műtéti úton lett eltávolítva 7 éve, ciszta miatt), a nőgyógyász szerint így "pihentetve" van a megmaradt egy petefészkem. Válaszát előre is Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező! A fogamzásgátló szedése mellett levett pajzsmirigy hormon szintek megbízhatóak, így nincs oka aggodalomra. Ezek a tünetetek fokozott szorongása miatt vannak, ha nem javul, javaslom, hogy pszichológust vagy pszichiátert keressen fel, hogy kezelést kapjon,

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2020. május 28., 11:18; Megválaszolva: 2020. május 28., 22:53
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése