• Brutális hajhullás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kislányom 14 éves. Másfél éve volt egy betegsége: rosszindulatú pajzsmirigy daganat, minek következtében eltávolításra került a teljes pajzsmirigy és a mellék pajzsmirigy egy része, valamit nyirokcsomók is. Az izotóp kezelések (2db) után a lányom most már jól van, növekedik, hízik. Rendszeresen járunk onkológiai és endokrinológiai vizsgálatokra. Rendszeresen szedi a szükséges kalciumot, d vitamint, valamint nagy mennyiségben L-thyroxint (125ug naponta), hogy a THS szint alacsony maradjon, nehogy kiújuljon a betegsége. Most viszont változás történt. A kislányom „nagylány” lett, megjött a menzesze. Már előtte is felfigyeltünk, hogy jobban hullik a haja mint kellene, de ettől az időponttól nagyon megindult a hajhullás, gyakorlatilag fürtökben jön ki. Borzasztó! Ez nagyon megviseli, már nem mer a fejéhez sem érni, minden tele van a hajával, miközben a fején láthatóan csökken. Az endokrinológusunk a vérkép alapján nem igazán tud választ adni a történtekre, kicsit csökkentettük az L-thyroxin mennyiségét (100-ra) és a d vitamint kicsit szüneteltetjük. A friss labor leleteket bemásolom. Vizsgálatok Kód Megnevezés Menny. Pont --------------------------------------------------------------------- 23640 Parathormon meghatározása 1 1968 23690 25-hydroxy-D vitamin meghatározása ligand a 1 1610 24011 Tireoglobulin meghatározása 1 1342 24021 T4 szabad frakció meghatározása 1 900 24031 T3 szabad frakció meghatározása 1 900 24061 Thyreoidea-Stimuláló Hormon supersensitiv m 1 600 2661H Thyreoidea-peroxidáz elleni antitest meghat 1 860 26693 Thyreoglobulin AAT meghatározása 1 849 --------------------------------------------------------------------- Összesen 9029 Eredmény Érték Egység Referencia tart. TSH Supersens. meghat. 0.005 mU/L L 0.350-4.940 F T4 szabadfrakció meghat. 15.06 pmol/L 9.00-23.20 F T3 szabadfrakció meghat. 5.92 pmol/L H 2.63-5.70 F ATPO 37.37 U/mL H <5.60 F Thyreoglobulin AAT (ATG) 221.3 UI/mL H <115.0 F Thyreoglobulin meghatározás 0.040 ng/mL L 3-80 F 25OH D3-vitamin 64.3 ng/mL H 30.0-60.0 F Parathormon meghat. (PTH) 4 pg/mL L 10-85 F Vizsgálatok Kód Megnevezés Menny. Pont --------------------------------------------------------------------- 21510 Összes kalcium meghatározása 1 71 21540 Foszfor meghatározása szérumban 1 63 24720 Alkalikus foszfatáz meghatározása 1 36 28014 Vérkép, automatával IV. 1 150 --------------------------------------------------------------------- Összesen 320 Eredmény Érték Egység Referencia tart. Fehérvérsejt 5.99 Giga/L 4.00-10.00 F Neutrophil granulocyta % 40.1 % L 45.0-70.0 F Eosinophil granulocyta % 2.7 % <5.0 F Basophil granulocyta% 0.7 % <2.0 F Monocyta % 7.8 % 2.0-10.0 F Lymphocyta % 48.7 % H 25.0-45.0 F Neutrophil granulocyta # 2.40 Giga/L 1.80-7.00 F Eosinophil granulocyta # 0.16 Giga/L 0.03-0.50 F Basophil granulocyta # 0.04 Giga/L 0.01-0.20 F Monocyta # 0.47 Giga/L 0.15-0.90 F Lymphocyta # 2.92 Giga/L 1.00-4.00 F Vörösvértest 4.35 Tera/L 4.00-5.20 F Hemoglobin 139 g/L 120-150 F Hematokrit 0.39 L/L 0.34-0.45 F MCV 90.3 fL 80.0-99.0 F MCH 32.0 pg 27.0-34.0 F MCHC 354 g/L 315-360 F RDW 11.9 % 11.5-15.0 F Thrombocyta 273 Giga/L 150-400 F MPV 9.6 fL 7.0-12.5 F NRBC % 0.00 % F Éretlen granulocyta % 0.2 % <0.8 F Kalcium 2.46 mmol/L 2.20-2.65 F Foszfát 1.66 mmol/L H 0.81-1.45 F Alkalikus foszfatáz IFCC 243 U/L H 50-162 F A kérdésem az, hogy mit tudnánk tenni e borzalmas hajhullás ellen, esetleg mik lehetnek az okai (esetleg túlzott tesztoszteron, tapasztalható némi szőrösödés lábon illetve karon), milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégezni illetve kihez tudnánk fordulni ez ügyben? Tisztelettel: egy nagyon aggódó édesapa

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hajhullás témában

        Kedves édesapa! Ezen laborértékek egyike sem ad magyarázatot ilyen mértékű hajhullásra. Érdemes lenne bőrgyógyásznak megmutatni, hogy nincs-e fertőzés a fejbőrön, (pl. gomba) illetve még a góckutatás ami ilyen esetben javasolt. Ez torokváladék tenyésztés, fogászati vizsgálat és vizelettenyésztést jelent. A tesztoszteron szint is megmérethető, de ha a férfias típusú szőrösödés nincs a panaszok között, akkor ezt nem tartom valószínűnek.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2020. május 16., 16:02; Megválaszolva: 2020. május 19., 16:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        T. Orvos! Szeretném véleményét kérni UH vizsgálaton voltam nem panasz miatt hanem nagyon régen voltam 10-12 éve. Laborban többnyire évente. Az eredmények határon belül voltak. Most is rendben volt minden. A pajzsmirigy nél TSH 2,990 (a jó...
        Kedves Orvosok! Tejcsorgásom van évek óta(kbb8 éve),már terhességem előtt is volt. Főleg peteérés után fokozódik a menzesz kezdetéig ilyenkor sokkal nagyobb lesz a mellem és feszül. Mellultrahang negatív lett. Voltam prolactin szint...
        Tisztelt Doktornő! Endokrinológus szakorvost nem tudtam választani, jelenleg nem volt a listában, ezért választottam önt, remélem tud válaszolni a kérdésemre. 2019. márciusában diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulmüködést,(leleteim: TSH...
        A TSH értékem a legutóbbi labor eredményem alapján 4,5. Tudtommal ez az érték pont a határán van a túl magasnak. A háziorvosom szélén pótlást javasolt, a pszichoáterem syntroxine-t írt fel nekem, és azt mondta, nyugodtan szedjem be....
        Üdvözlöm! Feketéné Szarvas Katalin vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy pajzsmirigy-túlműködésem van e? 11 hónapja szültem a második gyermekem. Jelentős fogyást tapasztaltam, a hajam még mindíg hullik. Erős szívdobogás érzés szokott...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az indokolatlan hízás, éjszakai izzadás, szapora ingadozó pulzus okának keresése miatt pajzsmirigy vérvizsgálatot végeztettem. Az eredmények: TSH 2,896 ulU/ml (ref:0,380-5,330), FT3 4,99 pmol/l (ref:3,8-6,0), FT4...
        Szép napot! 26 éves nő vagyok. 2020. márciusában voltam nyaki ultrahangon és ez az eredményem: A pajzsmirigy jobb lebenye 34x16x14mm. Az isthmus keskeny. A bal lebeny hosszabb 38x14x12mm. Szerkezetében apró cysta van. A lebenyek kevésbé...
        Üdvözlöm.Érdekelne a véleménye a 3ik napi vérvételröl.a saját orvosom sajnos annyival lezárta hogy magas az lh szint.de semmi gyogyszert kezelést nem irt elö. Lh szint 21,66 Fsh szint 8,81 Osztraidol 524 A sima cukrom 5.5 A 60perces 9,7 A...
        Kedves Doktor! Az lenne a kérdésem, hogy a minap voltam vervetelen, ahol 31es prolaktin szintet mertek. A mellembol atlatszo folyadek jon nyomas hatasara, csak 1-2 csepp, de elegge aggasztott, ezert elmentem kivizsgaltatni. A referencia ertek 3-27ig...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Közel 12 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy autoimmun gyulladást. Évente járok kontrollra, ahol csak vérképet néznek, ultrahangvizsgálatra 2-3 évente kerül sor. Az orvosom szerint nincs szükségem...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.