Brutális hajhullás

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kislányom 14 éves. Másfél éve volt egy betegsége: rosszindulatú pajzsmirigy daganat, minek következtében eltávolításra került a teljes pajzsmirigy és a mellék pajzsmirigy egy része, valamit nyirokcsomók is. Az izotóp kezelések (2db) után a lányom most már jól van, növekedik, hízik. Rendszeresen járunk onkológiai és endokrinológiai vizsgálatokra. Rendszeresen szedi a szükséges kalciumot, d vitamint, valamint nagy mennyiségben L-thyroxint (125ug naponta) , hogy a THS szint alacsony maradjon, nehogy kiújuljon a betegsége. Most viszont változás történt. A kislányom „nagylány” lett, megjött a menzesze. Már előtte is felfigyeltünk, hogy jobban hullik a haja mint kellene, de ettől az időponttól nagyon megindult a hajhullás, gyakorlatilag fürtökben jön ki. Borzasztó! Ez nagyon megviseli, már nem mer a fejéhez sem érni, minden tele van a hajával, miközben a fején láthatóan csökken. Az endokrinológusunk a vérkép alapján nem igazán tud választ adni a történtekre, kicsit csökkentettük az L-thyroxin mennyiségét (100-ra) és a d vitamint kicsit szüneteltetjük. A friss labor leleteket bemásolom. Vizsgálatok Kód Megnevezés Menny. Pont --------------------------------------------------------------------- 23640 Parathormon meghatározása 1 1968 23690 25-hydroxy-D vitamin meghatározása ligand a 1 1610 24011 Tireoglobulin meghatározása 1 1342 24021 T4 szabad frakció meghatározása 1 900 24031 T3 szabad frakció meghatározása 1 900 24061 Thyreoidea-Stimuláló Hormon supersensitiv m 1 600 2661H Thyreoidea-peroxidáz elleni antitest meghat 1 860 26693 Thyreoglobulin AAT meghatározása 1 849 --------------------------------------------------------------------- Összesen 9029 Eredmény Érték Egység Referencia tart. TSH Supersens. meghat. 0.005 mU/L L 0.350-4.940 F T4 szabadfrakció meghat. 15.06 pmol/L 9.00-23.20 F T3 szabadfrakció meghat. 5.92 pmol/L H 2.63-5.70 F ATPO 37.37 U/mL H <5.60 F Thyreoglobulin AAT (ATG) 221.3 UI/mL H <115.0 F Thyreoglobulin meghatározás 0.040 ng/mL L 3-80 F 25OH D3-vitamin 64.3 ng/mL H 30.0-60.0 F Parathormon meghat. (PTH) 4 pg/mL L 10-85 F Vizsgálatok Kód Megnevezés Menny. Pont --------------------------------------------------------------------- 21510 Összes kalcium meghatározása 1 71 21540 Foszfor meghatározása szérumban 1 63 24720 Alkalikus foszfatáz meghatározása 1 36 28014 Vérkép, automatával IV. 1 150 --------------------------------------------------------------------- Összesen 320 Eredmény Érték Egység Referencia tart. Fehérvérsejt 5.99 Giga/L 4.00-10.00 F Neutrophil granulocyta % 40.1 % L 45.0-70.0 F Eosinophil granulocyta % 2.7 % <5.0 F Basophil granulocyta% 0.7 % <2.0 F Monocyta % 7.8 % 2.0-10.0 F Lymphocyta % 48.7 % H 25.0-45.0 F Neutrophil granulocyta # 2.40 Giga/L 1.80-7.00 F Eosinophil granulocyta # 0.16 Giga/L 0.03-0.50 F Basophil granulocyta # 0.04 Giga/L 0.01-0.20 F Monocyta # 0.47 Giga/L 0.15-0.90 F Lymphocyta # 2.92 Giga/L 1.00-4.00 F Vörösvértest 4.35 Tera/L 4.00-5.20 F Hemoglobin 139 g/L 120-150 F Hematokrit 0.39 L/L 0.34-0.45 F MCV 90.3 fL 80.0-99.0 F MCH 32.0 pg 27.0-34.0 F MCHC 354 g/L 315-360 F RDW 11.9 % 11.5-15.0 F Thrombocyta 273 Giga/L 150-400 F MPV 9.6 fL 7.0-12.5 F NRBC % 0.00 % F Éretlen granulocyta % 0.2 % <0.8 F Kalcium 2.46 mmol/L 2.20-2.65 F Foszfát 1.66 mmol/L H 0.81-1.45 F Alkalikus foszfatáz IFCC 243 U/L H 50-162 F A kérdésem az, hogy mit tudnánk tenni e borzalmas hajhullás ellen, esetleg mik lehetnek az okai (esetleg túlzott tesztoszteron, tapasztalható némi szőrösödés lábon illetve karon) , milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégezni illetve kihez tudnánk fordulni ez ügyben? Tisztelettel: egy nagyon aggódó édesapa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza hajhullás témában

Kedves édesapa!

Ezen laborértékek egyike sem ad magyarázatot ilyen mértékű hajhullásra. Érdemes lenne bőrgyógyásznak megmutatni, hogy nincs-e fertőzés a fejbőrön, (pl. gomba) illetve még a góckutatás ami ilyen esetben javasolt. Ez torokváladék tenyésztés, fogászati vizsgálat és vizelettenyésztést jelent. A tesztoszteron szint is megmérethető, de ha a férfias típusú szőrösödés nincs a panaszok között, akkor ezt nem tartom valószínűnek.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2020. május 16., 16:02; Megválaszolva: 2020. május 19., 16:33
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint