Lelet értelmezése 2.0

Tisztelt Dr. Rakk Erika! Köszönöm válaszát a lenti levélre. Édesanyámnak 40 pár évesen strúmája volt, majd 62 éves korában pajzsmirigy alulműködése. Ami még nem hagyott nyugodni a véreredményem kapcsán, hogy az Anti-TPO értéke 1,5 szerese a felső referencia értéknek. Azt olvastam, hogy ez az érték autoimmun betegség jeleire utalhat, és pajzsmirigy alulműködéssel járhat. Azt nem értem, hogy az hogyan lehetséges, hogy a TSH érték túlműködésre utal, míg ez utóbbi pedig alulműködésre. Létezhet ilyen? Ön szerint indokolt lehet szakértő orvost felkeresnem, vagy ezek az értékek még nem kiugróak? Köszönöm megtisztelő válaszát! Tisztelt Doktornő! Súlyprobléma miatt nemrégiben voltam vérévtelen, ahol a pajzsmirigyre is végeztek vizsgálatot.(Édesanyám is pajzsmirigy betegséggel küzd régóta.) Ennek a leletnek az értelmezésében szeretnék segítséget kérni, hogy az adatok alapján Ön szerint indokolt lehet szakorvost felkeresnem? Lelet szerinti eredmények: Glükóz: 4,5 mol/l Referencia: 3,7 - 6,0 TSH: 0,278 mIU/l Referencia: 0,4000 - 4,000 Szabad T4: 10,04 pmol/l Referencia: 7,75 - 15,21 Szabad T3: 4,27 pmol/l Referencia: 3,90 - 6,90 Anti-TPO: 15,9 U/ml Referencia: 0,0 - 9,0 A Glüköz érték rendben volt. Ennek ellenére egy Inzulinrezisztencia vizsgálatot érdemes csináltatni? Köszönöm, Dr. Rakk Erika válasza a pajzsmirigy IR témában Tisztelt Kérdező! Éhomi vércukra jó, de ha ehhez magas inzulinszint társul, akkor az már inzulinrezisztencia, amit az éhomi vércukor és izulinszintból számolt un HOMA index tükröz. . Ha a családban van 2-es tipusu cukorbeteg, akkor javasolt a vizsgálat elvégzése. . TSH értéke alacsonyabb, ami még tüneteket nem okozó enyhe( un szubklinikus) pajzsmirgy túlmúködésre utal, viszont az nem jár testsúlynövekedéssel. Nem irta, hogy édesanyjának milyen tipusú a pajzsmirigybetegsége: alul, vagy túlműködik. Mindenesetre a hizással a magasabb TSH hozható összefüggésbe, az öné pedig inkább kicsit alacsony.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza a TSH témában

Tisztelt kérdező!Ez az aTPO mérték nem túl magas. Lehet, hogy ebből Önnek is majd 62 éves korára lesz csak pajzsmirigy alulműködése. Leletei nem kiugróak. Az édesanyját egyébként műtötték a strumával, utána lett alulműködése?

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2019. október 01., 19:29; Megválaszolva: 2019. október 07., 22:12
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy