• Pajzsmirigy gyulladás??

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm!28 éves 3 gyerekes anyuka vagyok. Úgy néz ki pajzsmirigy problémáim vannak. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat eredménye számomra teljesen érthetetlen. Ebbe szeretném a segítségét ki kérni. A pajzsmirigy mindkét lebenyenorm. nagyságú, echoszegény, inhomogén szerkezetű, diffúzan hypervascualisalt. A bal oldali lebeny:47x14x16mm A jobboldali lebeny:45x15x18mm Az isthmus vastagság: 3mm A trachea a közép vonalban van. Kóros szerkezetű nyirok csomó nem látható. Jobb oldalon submandibularisan egy 80x20mm es, a bal oldalon submandibularisan több közel hasonló méretű, illetve mindkét jugularis láncban több kisebb nyirokcsomó látható. Bal oldalon néhány apró nyirokcsomó paracheálisan is van.a nagy nyálmirigyek mindkét oldalt eltérés nélkül ábrázolódnak. Vélemény :autoimmun thyreoiditis típusos uh képe. Kétoldali reaktív jellegű lymphadenomegalia. Ezenkívül a TSH értékem :6,315 Anti tpo amit a házi orvos kért így fizetős volt. Értéke 552,40 IU/ml < 35,00 referencia érték mellett. Időpontot endokrinologiára jővőhónap végére kaptam csak. Tudna segíteni mire számíthatok? Köszönöm válaszát

        Dr. Rakk Erika válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Kérdező! Az emelkedett TSH alapján Önnek alulműködéik a pajzsmirigye, ennek pedig a magas aTPO alapján az az oka, hogy a szervezete ellenanyagot termel a pajzsmirigy ellen. Ez okozza azt a krónikus gyulladásra utaló ultrahang képet, amit leirtak a vizsgált során. Ehhez tartozik a nyirokcsomók jóindulatú duzzanata és az egyenetlen( inhomogen) pajzsmirigy szerkezet. Önnek hormonpótlást kell kezdni, ami nagyon egyszerű, akár háziorvos is elkezdheti. Hasznos lehet még évente 2x3 hónapig szelént szedni, valamint téli időszakban napi 2000 NE D3 vitamint. Ritkán az autoimmun pajzsmirigy-betegséghez később más autoimmun betegség is társul.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2019. május 14., 16:32; Megválaszolva: 2019. május 15., 21:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: