• Pajzsmirigy alulműködés-terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 35 éves, 13 hetes kismama vagyok. 10 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulműködést, melyre napi 50 mikrogram L-Thiroxint szedek. Évente ellenőrzik vérvétel útján a TSH, FT4, FT3, Anti-TPO szintemet. A gyógyszer beállítása óta az értékeim mindig jók voltak. Terhességem alatt eddig 2 alkalommal nézték, a 6. héten és a 12. héten. A 6. héten a TSH 2, 8 az FT4 16, 8 az FT3 5, 1 az Anti-TPO 16 volt. A 12. héten a TSH 2, 1 az FT4 10, 9 az FT3 3, 9 az Anti-TPO 23 volt. Az első mérés eredményei jók voltak, nem változtattunk a gyógyszerezésen. A második mérésen úgy látom a TSH és anti-TPO szintem megfelelő, de az FT4 és az FT3 értékek nagyon az alsó határon mozognak. Továbbra is az 50-es L-Thiroxint szedem. Az orvosommal csak 2 hét múlva találkozok. A kérdésem az lenne, hogy nem árt a babámnak, hogy ilyen lent van az FT4 és FT3 szintem? Eddig Trimeszter jódmentes terhesvitamint szedtem. Most készülök a 2. trimeszterre vitamint vásárolni. Szedhetek jódosat vagy nem ajánlott? A pm ultrahang szerint van egy göb a pajzsmirigyemben, de évek óta nem változott a mérete. Köszönettel, Kismama

        Dr. Fáklya Mónika válasza a terhesség hypothyreosis témában

        Tisztelt kérdező! Szedheti a jódos terhesvitamint. Várandósság esetén mivel a babának szüksége van a jódra ez nem ellenjavallt. Mivel a TSH rendben van, nem kell változtani a gyógyszeren, mert a terhes nők testének víztartalma magasabb és e miatt mérik alacsonyabbnak az fT4 szintet. Terhesség esetén ezért más a normál tartomány.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 02., 10:12; Megválaszolva: 2019. február 14., 18:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: