• Pajzsmirigy alulműködés? TSH

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Nemrégiben csináltattam magán laborban egy teljes vérképet, beleértve a pajzsmirigy hormonokat is, eredményeim az alábbiak lettek: TSH 4, 323 mIU/L * 0, 400 - 4, 000 Szabad T4 11, 93 pmol/L 7, 75 - 15, 21 Szabad T3 5, 03 pmol/L 3, 90 - 6, 90 Anti-TPO 2, 8 U/mL 0, 0 - 9, 0 A TSH értékem 4, 3 lett, ami már referencia érték feletti elvileg (máshol azt olvastam, hogy már 2, 0 fölött is kezelést igényel, de megoszlanak a vélemények). Ezen laborértékek alapján indokolt lehet endokrinológus szakorvost felkeresnem gyógyszeres kezelés céljából? A fáradékonyság/hízékonyság tekintetében nem tudom eldönteni az átlagnál jobban érintve vagyok-e, nem rendelkezem jelentős súlytöbblettel, de ezt a rendszeres sportnak/táplálkozásnak tudom be. Köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Rakk Erika válasza a TSH témában

        Tisztelt Kérdező! A kissé emelkedett TSH alapján Önnek un. subclinicus hypothyreosisa van. A TSH-t az agyalapi mirigy termeli, és emelkedése azt mutatja, hogy már lustább a pajzsmirigy, több stimulálást igényel, de még összességében megfelelő mennyiségben termeli a T4 és T3 hormonokat. A negativ aTPO alapján nincs antitest a szervezetben, ami " pusztítaná" a pajzsmirigyet, bár a vitiligo is autoimmun betegség és gyakran társul a pajzsmirigy autoimmun eredetű alul-működésével. Pajzsmirigy Ultrahang vizsgálat jön szóba, mert ha az normál szerkezetet mutat, akkor lehet, hogy csak jódhiány áll fenn, akkor azt kell pótolni, ha viszont krónikus gyulladást mutat, akkor hormonpótlás megkezdése szóba jön. Az Ön életkorában valóban 2 körüli TSH az általános, de sose csak a laborleletet kezeljük, hanem a tüneteket, panaszokat is. Ön pedig panaszmentes.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2019. január 22., 12:10; Megválaszolva: 2019. január 29., 22:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        T.Cím! 2019.májusában struma műtéten estem át, mindkét oldalon 7cm-es lebenyek,a bal oldalon autonom adenóma.Belső struma volt. Műtét óta Letrox 125 gyógyszert szedek, mellékhatásokkal. Műtét előtt Propycil tablettát bírtam csak...
        Tisztelt Dr. Rakk Erika! Köszönöm válaszát a lenti levélre. Édesanyámnak 40 pár évesen strúmája volt, majd 62 éves korában pajzsmirigy alulműködése. Ami még nem hagyott nyugodni a véreredményem kapcsán, hogy az Anti-TPO értéke 1,5...
        2019.05.30 TSH: 0,130 mIU/L T4:12,48 pmol/L T3:6,24 pmol/l 2019.09.25 TSH: 0.030 " T4:14,94 " T3: 3,62 " Aggódom a TSH drasztikus csökkenése végett. Étrendi véltozas korábbiak után jódozott konyhasó fogyasztás. Egyéb betegségek: II. tip....
        Tisztelt Doktornő! Súlyprobléma miatt nemrégiben voltam vérévtelen, ahol a pajzsmirigyre is végeztek vizsgálatot.(Édesanyám is pajzsmirigy betegséggel küzd régóta.) Ennek a leletnek az értelmezésében szeretnék segítséget kérni, hogy az...
        Üdv! Elkészült a 3 pontos cukor és inzulin mérésem és érdeklődni szeretnék mit mutat az eredmény. Nagyon szépen köszönöm
        Kedves Doktornő! A kérdésem a következő, túlsúllyal, meddőséggel küzdő 34 éves nő vagyok, emiatt kértem egy IR vizsgálatot, amely a következő eredményt adta: glükóz: 0 perc: 3,8 / 60 perc: 8,6 / 120 perc: 7,2 mmol/l inzulin:0 perc: 8,1...
        Kiegészitett pajzsmirigy vizsgalat eredmenye elterest mutat TSH1,510 FT4,10,79 FT33,86 Anti TPO28 Mi a teendőm ilyen esetben?keressek fel egy endokrinologust? Köszönöm
        Tisztelt Doktornő! Édesanyám normál táplálkozás mellett erősen fogy, verejtékezik, állandóan melege van, ritkul a haja, szapora a pulzusa, viszont a TSH értéke 1,59. Érdeklődnék, hogy ezek a tünetek állhatnak-e pajzsmirigy túlműködés...
        Pco es Ir gyanuval kuldtek tovabbi hormon vizsgalatokra, az orvos azt irta a papiromra ha beigazolodik alacsony hormontartalmu fogamzasgatlot fog felirni. Nem akarok hormont szedni annyi rosszat mellekhatast olvastam tapasztaltam a barati koromben mit lehet...
        az alabbi eredmenyek utalnak-e inzulinrezisztenciara? Glukoz 0p: 4,9 mmol/l 30p: 8.1 60p: 5.8 120p:6.0 Inzulin: 0p: 5.7 mIU/l 30p: 54.0 60p 36.7 120p: 32.7 Valamint , mi az idealis inzulingorbe? A 32 az pl sok vagy megfelelo a vegen? Koszonom!