• Pajzsmirigy alulműködés? TSH

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Nemrégiben csináltattam magán laborban egy teljes vérképet, beleértve a pajzsmirigy hormonokat is, eredményeim az alábbiak lettek: TSH 4, 323 mIU/L * 0, 400 - 4, 000 Szabad T4 11, 93 pmol/L 7, 75 - 15, 21 Szabad T3 5, 03 pmol/L 3, 90 - 6, 90 Anti-TPO 2, 8 U/mL 0, 0 - 9, 0 A TSH értékem 4, 3 lett, ami már referencia érték feletti elvileg (máshol azt olvastam, hogy már 2, 0 fölött is kezelést igényel, de megoszlanak a vélemények). Ezen laborértékek alapján indokolt lehet endokrinológus szakorvost felkeresnem gyógyszeres kezelés céljából? A fáradékonyság/hízékonyság tekintetében nem tudom eldönteni az átlagnál jobban érintve vagyok-e, nem rendelkezem jelentős súlytöbblettel, de ezt a rendszeres sportnak/táplálkozásnak tudom be. Köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Rakk Erika válasza a TSH témában

        Tisztelt Kérdező! A kissé emelkedett TSH alapján Önnek un. subclinicus hypothyreosisa van. A TSH-t az agyalapi mirigy termeli, és emelkedése azt mutatja, hogy már lustább a pajzsmirigy, több stimulálást igényel, de még összességében megfelelő mennyiségben termeli a T4 és T3 hormonokat. A negativ aTPO alapján nincs antitest a szervezetben, ami " pusztítaná" a pajzsmirigyet, bár a vitiligo is autoimmun betegség és gyakran társul a pajzsmirigy autoimmun eredetű alul-működésével. Pajzsmirigy Ultrahang vizsgálat jön szóba, mert ha az normál szerkezetet mutat, akkor lehet, hogy csak jódhiány áll fenn, akkor azt kell pótolni, ha viszont krónikus gyulladást mutat, akkor hormonpótlás megkezdése szóba jön. Az Ön életkorában valóban 2 körüli TSH az általános, de sose csak a laborleletet kezeljük, hanem a tüneteket, panaszokat is. Ön pedig panaszmentes.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Rakk Erika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 22., 12:10; Megválaszolva: 2019. január 29., 22:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! A véleményét szeretném kérni az alábbiakkal kapcsolatban: Kisfiam 19 hónapos, a mozgásfejlődésben kissé megkésett, mert a felállás 11 hónaposan történt, majd járni csak 16 hónaposan kezdett el. Előtte is kellett...
        Tisztelt Dr. Úr/Nő! 3 pontos inzulin rezisztancia vizsgálatom eredményével kapcsolatban szeretném véleményét kérni. Inzulin 0 perces 2,7 mIU/L Ellenőrzött vizsgálat - Referencia értékek: 3,0 - 25,0 0 perces glükóz 5,2 mmol/L Referencia...
        Tisztelt Doktor! Lassan 3 hete hogy krónikus fáradtság , gyengeséggel küzdök. Szorongást is érzékelek. Korábban már pánikzavarokkal , pánikbetegséggel diagnosztizáltak ami viszonylag rövid időn belűl elmúlt. Most már egy ideje fent áll...
        Kedves Doktornő/Doktor úr! Az alábbi ultrahang leletem véleményezésére, értelmezésére szeretném kérni: A pajzsmirigy lebenyek szimmetrikusak, nem nagyobbak, az isthmus nem szélesebb. Mindkét oldalon a mirigyállományban több apró (2-3 mm)...
        Tisztelt Doktornő! 2015-ben diagnosztizáltak hashimoto thyreoditis betegséggel. Erre egy negyed 75-ös letroxot szedek. Sajnos mellékhatásként az jelentkezett, hogy nem menstruálok még, pedig most töltöttem a 18-at.(Norkulutot szedtem kétszer, ami...
        A kislányom vérvételének rendellenes értékei:TSH 8,040 Anti TPO 389.00 Anti tireoglobulin 94,6. Sokat fogyott az utóbbi egy évben. Köszönöm ha válaszol arra a kérdésre, hogy mit tegyünk!
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném véleményét kikérni az alábbi pajzsmirigy ulrtahangról. Fokozott vascularisatio, inhomogen szerkezetű pajusnirigy, thyreoiditis Szülés után alakult ki nálam ez a problema, amivel lassan 1 eve szenvedek az...
        Kedves Doktor Úr/Nő! Férjemmel 3 éve szeretnénk már kisbabát. Túl vagyunk 2 sikertelen inszemináción és 1 lombikon. Most áprilisban kértem kontroll vérvételt, ami a pajzsmirigyhormonokat illeti: Novemberben : Tsh:2.15 mIU/l ; T4: 9.95 pmol/l...
        Kedves doktorúr/doktornő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy 3-4 hete fajnak az izmaim és izuleteim, mintha folyamatosan izomlazam lenne. Csináltattam labort, monocita és CRP emelkedett. Meglepetésemre TSH túl alacsony, T3 és T4 sokszorosa a normál...
        Babát szeretnénk, már több , mint 3. éve,sajnos eddig nem sikerült,pedig már volt 3 inszeminációm!Laporoszkópos műtétem volt 2 szer és a petevezetők átjárhatók, 1. műtétnél volt cisztám, másodiknál endometriózis. Tegnap voltam...