Van-e inzulinrezisztenciám?

Tisztelt Doktornő! Szeretném véleményét kérni hogy van-e ir-em? Vércukor 0: 5, 2mmol/l, 60: 4, 3 120: 3, 9 Inzulin: 0: 6, 8 uIU/l 60: 28, 6 120: 13, 0 29 éves vagyok 176 cm és 76 kg. 3 éve szeretnénk gyermeket, az átjárhatósági mütét nemsokára lesz, a többi vizsgálat megvolt már (ciklusnyomonkövetés, chlamydia szürés, vérvétel) egyedül a prolaktinom volt magas (623, 400, 250) amire Bromociptint szedek jelenleg: 173. MR is negatív lett. A többi hormonom rendben volt. Tünetem nincsen, ciklus, ovuláció rendben van. Városomban voltam endokrinologusnál aki szerint nincsen ir-em, azonban aggaszt hogy sok helyen azt olvasom hogy ha a 120 perces cukor az éhgyomori alá esek az ir-t jelent. Február óta szedek: D, E vitamin, Trimeszter, és inozitolt foláttal.Régebben próbáltam a méhpempöt és a barátcserjét is. Március óta figyelek az étkezésemre, lisztet, cukrot kerülöm. Véleményét kérném hogy van-e ir-em? Köszönöm: Alma

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza Inzulinrezisztencia témában

Kedves Alma!

Ha a protokoll szerint nézve, adott perc esetén mért inzulin szintjeit nézzük, akkor nincsen valóban inzulin rezisztenciája. Az evés utáni alacsonyabb vércukor szint, ami az éhomi alá esik, lehet posprandialis hyperinzulinizmus.

Mindenesetre kezelés emiatt nem kell, gyógyszert szedni nem kell. A testúly, magasság alapján számított BMI éték alapján is normál tesalkatú. Ha okoz ez valóban panaszt, hogy étkezés után alacsony a vércukor (pl szédülés, verejtékezés, ingerltség, stb.) , akkor is az a teendő, hogy gyakori, 5x kis mennyiségű étkezés, elhúzódó hatású szénhidrátok, sok rost fogyasztás legyen. Ha nincs IR és policisztás ovarium, akkor ezeknek nem kellene akadálya legyen a gyermekvállalás. Fontos lesz majd az átjárhatósági vizsgálat is.

Kérdés: 2018. július 13., 13:43; Megválaszolva: 2018. augusztus 13., 16:40
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint