Cukorterhelés, IR gyanú

Kedves lldikó! Remélem, jó területet választottam a szakterület kiválasztásánál. Az lenne a problémám, hogy tavaly októberben elkezdődött nálam egy nagyon intenzív hajhullás egy hajfestés után. Ekkor kezdett el a háziorvosom foglalkozni velem abban az értelemben, hogy a hajhullással párhuzamosan nagyon csúnya nagy gócok jöttek ki az arcomon, acnék. Arra gondolt, hogy gombás fertőzésem van és egy gyulladás van a szervezetemben. A vérvétel nem mutatott ki semmi ilyesmit. (Voltam bőrgyógyásznál is, aki nem nagyon kezdett semmit a hajammal és az arcommal sem) . Mivel a háziorvosom belgyógyász is, ezért kért hormonális kivizsgálást, aminél az Anti-Müllerian hormonnál volt eltérés (29, 90 pmol/l) . Ő PCOS-re és inzulinrezisztenicára gyanakodott. Felírta nekem a Merckformin 500-at, de ekkor még nem szedtem, mert nem voltam terhelésen és addig nem akartam beszedni, csak a D-vitamint szedtem be, illetve tartottam a 120gramm szénhidrát diétát, majd 140 grammot, mert fogyásnak indultam (167 cm magas vagyok és 55 kg) . Csatolva küldöm a két héttel ezelőtti hormonális eredményt és cukorterheléses eredményt is. A menzeszem 4. napján voltam a kivizsgáláson. Az orvosom szerint ez inzulinrezisztencia. Most már szedem a merckformint is, de kételyeim vannak, hogy ebből tényleg az IR vonható-e le következtetésnek. Szeretnék teljesen biztos lenni abban, hogy tényleg IR-ről van-e szó vagy valami más oka van a tüneteimnek. Azért vannak kételyeim, mert az orvosom nem látott el sok információval, és ő maga is kijelentette, hogy ezekből az értékekből senki nem fogja nekem megállapítani az IR-t. A hajhullásom változatlan, illetve a pattanások is. Előre is nagyon köszönöm a válaszát. Tudom, hogy így a távolból nehéz pontos diagnózist felállítani, de ha tanácsot vagy iránymutatást tud adni, azért nagyon hálás leszek. Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza hajhullás, acne, IR gyanú témában

Tisztelt kérdező!

Önnél nem áll fenn IR és az elküldött leletei is rendben vannak nemi hormonok és pajzsmirigy hormonszintek irányában. Mivel ezekből nem derül ki a hajhulása oka, érdemes lenne góckutatást végeztetni. Fül- orr- gégészet, fogászat és vizelettenyésztés javasolt.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2018. június 14., 10:19; Megválaszolva: 2018. július 08., 12:56
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint