• Kislány serdülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő, Kislányom 2008. márciusában született. Kiskorában többször jártunk endokrinológián alacsony növés miatt, de mindig csak mérték, és mivel stabilan a 3 percentilen volt, így nem történt további vizsgálat. (Lisztérzékenység negatív ) A problémám az, hogy 9 évesen 1-2 szőrszál megjelent a nemi szervén, és november elején pedig mutatta, hogy meg van duzzadva az egyik cicije, tehát gondolom növekedésnek indult. Nagyon aggaszt hogyha 1-2 éven belül megjön a menzesze, akkor 140 centi körüli lesz a végmagassága. Nekem 13 évesen jött meg a menzeszem, és utána már nem nőttem, 155 cm maradtam. (Férjem 182 cm) Nálunk a családban pedig mindenki későn növő. Fiútestvéreim 14 évesen kezdtek nőni, 180 centisek lettek. Engem nagyon sok hátrány ért a termetem miatt, nagyon izgulok, hogy a kislányom akkora sem lesz mint én. A minap óvodásnak nézte egy néni, mert az ovis unokája pont ekkora mint ő, általában 6-7 évesnek nézik, hogy fogja ezt lelkileg feldolgozni ha közben meg észreveszik, hogy nő a cicije. Még leírom, hogy 2017.szeptember 21-én sportonometriai mérésen ezeket mérték: 128, 5 cm, 27, 80 Kg, Biológiai naptári kor gyakorlatilag egyezik, minimális többletzsír. Kérdésem az, hogy tudjuk -e valahogy késleltetni a serdülést, hogy legalább elérje a minimum 155 cm magasságot? Köszönettel, Katalin

        Dr. Fáklya Mónika válasza a serdülés témában

        Tisztelt kérdező! Mivel ebben az életkorban már a serdülés indulása normális, nincs lehetőség, hogy orvosi indokkal késleltessük. Azt, hogy milyen magas lesz az endokrin szakrendelésen meg tudják mondani, és érdemes is lenne kontrollra visszavinni, ha ilyen alacsony. Ott, ha szükséges és indokolt, meg tudják beszélni az esetleges kezelési lehetőségeket is.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2018. január 04., 23:38; Megválaszolva: 2018. január 15., 15:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        A hüvelyszárazság nem szégyen
        A hüvelyszárazság a mindennapok során kellemetlen tüneteket okozhat.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.