• Pajzsmirigy elégtelenség hypothyreosis Graves-Basedow kór

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. NŐ a véleményét szeretném kérni, Letrox tablettát szedek napi váltásban 100-125 mg. Körülbelül egy hónapja, a háziorvosom kért újabb TSH vizsgálatot és annak az eredménye 2.6 FT4 16.8 és ez alapján 100mg módosította a gyógyszer bevitelem. Aminek a következménye erős fejzúgás, magas vérnyomás, fülzúgás. Orrfül gégésznél is voltam aminek az eredménye negatív. Ma szándékosan nem vettem be a mai gyógyszer adagomat (LETROX) tablettát és a fejzúgás és fülzúgásom enyhült, de viszont a vérnyomásom 160/ 90. MA voltam endokrinológusnál azt mondta, hogy 1 hétig ne szedjem, a Gyógyszert mert a szervezetem raktározza egy hétig és utána menjek vissza és csinál hormon vizsgálatokat. Mert az orvosom szerint, vissza nőtt a pajzsmirigyem, azért ne szedjem egy hétig a hormon tablettát. 2 Hete voltam nyaki ultrahang vizsgálaton ott mindent rendben találtak. Kedves DR. Nőnek szeretném ki kérni a véleményét, hogy lesz e bajom ha nem veszem be és betartom az orvos utasítását a a hormon gyógyszerrel kapcsolatban. Vagy mit tudna ajánlani, hogy Letrox vagy L-tyroxin tablettára váltsak e? válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Orbán Ildikó.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! A 2, 6 mUI/ml-es TSH érték teljesen rendben volt, erre nem kell gyógyszer adagot módosítani. A tüneteit ez az eredmény nem magyarázta, így felesleges kihagyni a gyógyszert. A pajzsmirigy nem nő vissza. A Letrox és az L-thyroxin hatóanyaga ugyanaz, ezért mindegy melyiket szedi. Gondolom azóta a gyógyszer kihagyáson már túl van, nem látom ugyan értelmét, hogy erre miért került sor, de ilyen rövid kihagyás nem okoz bajt.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. november 04., 17:31; Megválaszolva: 2017. december 04., 22:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        A hüvelyszárazság nem szégyen
        A hüvelyszárazság a mindennapok során kellemetlen tüneteket okozhat.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.