• Ingadozó pajzsmirigy értékek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktornő! Négy éve ismert a pajzsmirigy alulműködésem. Még angliai kintlétem alatt kezdték a beállítását, majd itthon hazaköltözés után is elmentem endokrinológushoz. Tavaly nyáron 3.43 volt a TSH, amire 75 ug Letroxot javasoltak. Egy hónap alatt 09.27-re lement 0, 23-ra, így csökkentették 50-re a Letroxot. November, február, májusi kontroll értékeim 2 alatt voltak, szépen beállt. Augusztus végén váratlanul megugrott 8, 7-re, így kiváncsiságból megnézettem az ANTI TPO-t is. 1300 felett volt. Visszamentem a doktornőhöz, aki megnövelte a dózist 100-ra. Pénteken elmentem kontroll laborra, hogy lelettel tudjak menni vissza hozzá holnap. Meglepetésemre egy hónap alatt leesett 0.177-re a TSH a szabad T4 pedig 15.96 (meghaladja a felső határt) Kérdésem az lenne, minek köszönhető ekkora ingadozás? Jelenleg épp itthon vagyok, miután vége lett az előző munkahelyemnek, és vizsgára készülök. Nehezen hiszem el, hogy csupán a stressz faktor (munka elvesztése) ekkora ingadozást tud eredményezni, vagy mégis? Lehetnek ezek az eredmények kezdeti tünetei Hasimotho pajzsmirigy betegségnek? Szelén vitamin befolyásolhatja a TSH értékeket? Hagyjam el a szelént? Közérzetemben nincs változás, mindössze pár kiló plussz leadásával küzdök hónapok óta, amit rendszeres testmozgással és sok zöldség, gyümölcs fogyasztással és kevés szénhidrát fogyasztásával próbálok elérni sikertelenül. Előre is köszönöm és várom tanácsait, üdvözettel Lilla

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! Önnek egyértelműen Hashimoto thyreoiditise van. Mivel az 50 ug kevés volt, a 100 ug pedig jelenleg sok, így a napi 75 ug tűnik jelenleg optimális adagnak. Ebben a betegségben a hormonpótlási szükséglet a betegség természetéből adódóan változhat. Ezen ne aggódjon, a követés során mindig az aktuális eredmény szerint állítják be a szedendő gyógyszer mennyiséget. A szelén jó hatású ebben a betegségben.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. október 02., 15:28; Megválaszolva: 2017. október 24., 10:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        A hüvelyszárazság nem szégyen
        A hüvelyszárazság a mindennapok során kellemetlen tüneteket okozhat.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.