• pajzsmirigy - gyógyszer mellékhatás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Édesanyám 93 éves, de korához képest még mindig fitt és aktív. Magas vérnyomásra gyógyszert szed, de jellemzően 120-135 / 65-75 körüli értékeket mérünk. 3 hete készült teljes vérkép vizeletvizsgálat. Az eredményei határértékeken belül vannak (kivéve minimális eltérést a Karbamid, Kreatinin és Monocyta értékeknél) a TSH értéke 3,88 3 éve diagnosztizáltak nála pajzsmirigy alulműködést. Folyamatosan növelve most 75 mg Letroxot. A Letrox mellé 50 mg Betalocot, mivel a gyógyszer bevétele után belső remegés jött rá, olyannyira, hogy egész testében remegett és erős szívdobogást kapott. Az utóbbi időben hajnalban erős szívdobogásra ébred, ami vasárnap óta a Letrox + Betaloc bevétele után sem múlik el. A pulzusa (az eddig jellemző 70-72 helyett) 85-87. Emellett időnként olyan hullámok jönnek rá, mintha a gyomra megindulna a torka felé és olyankor melegségérzet tör rá. Ez kb. 5 percig tart. Van, hogy csak reggel de van hogy napjában többször is jelentkezik. Ezek a hullámok a pulzusát és vérnyomását is felviszik szerencsére eddig 160/85/90 volt a legmagasabb érték, amit ilyenkor mértünk. Vasárnap és hétfőn hőemelkedése is volt. (nincs hasmenés, sem szédülés vagy hányinger) Sajnos csak 1 hónap múlva kaptunk az orvoshoz időpontot. Lehet, hogy csökkenteni kellene a Letrox adagot, vagy mitől lehetnek ezek a rosszullétek? Válaszát előre is köszönöm. Gitta

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegségek témában

        Tisztelt kérdező! Bár ez a TSH érték a normál tartományba esik az idős embereknél kicsit magasabban szoktuk tartani a TSH-t, mert a szív állapota inkább ezt teszi szükségessé. Meg lehet próbálni az adag 62,5 ug-ra való csökkentését. Ezt javaslom hogy egyeztesse a gondozó orvossal is. Az adag módosítása után 6-8 héttel ellenőrizzék a hormonszinteket.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. június 15., 11:06; Megválaszolva: 2017. június 15., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: