• A TSH-érték és az ultrahangvizsgálat ellentmondása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 50 éves nő vagyok. Pajzsmirigy-alultermelés tüneteit észleltem magamon, ezért orvoshoz fordultam. A vérvizsgálat normál TSH-értéket jelzett (3, 36 mIU/L; 0, 27 - 4, 20 referenciatartomány mellett), az ultrahangvizsgálat azonban egyértelműen jelezte az alultermelést (Thyreoditisnek megfelelő UH-kép; autoimmun eredet valószínű). Nem értem az ellentmondást, nem tudom, mit tegyek. A háziorvosom szerint nincs mit tenni, a TSH-szint normális, és ez a lényeg. Kérdésem az, hogy mi lehet az ellentmondás oka? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a Pajzsmirigy betegségek, Pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Nincsen ellentmondás. A pajzsmirigy autoimmunitás nem feltétlenül okoz pajzsmirigy hormon eltérést, így a tünetei sem ettől vannak jelenleg. Javasolt a pajzsmirigy működés követése, mert ez romolhat, és szelén pótlás.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. január 03., 12:52; Megválaszolva: 2017. január 04., 11:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        T. Doktornő! Évek óta 50 ug thyroxint szedek, s ezzel a tsh-m 2.5-5 között ingadozik évszaktól függően. Az alulműködés Hashimoto, az antiTpo mindig több száz. Van egy 4,5 hónapos babám, a terhesség alatt a tsh lassú növekedésnek indult,...
        Üdvözlöm! Másfél éve amikor terhes voltam , csináltak nálam terheléses cukor vizsgálatot. Ott az első vérvétel értèke 5,7 lett majd a 120 perces 5,8. Nem is foglalkozott vele senki, igy én is gondoltam hogy ez jo. Most igy másfél év mulva...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Koleszterincsökkentés célból szertnék lecitint(szójaalapú) szedni,mivel gyógyszert nem szedek rá. Pajzsmirígy alulműködésemre (TSH 1,79) L.Thyroxint szedek.Kérdésem: csökkenti e ennek hatását a lecitin? Másik...
        Tisztelt Doktor úr! 6 éve járok rendszeresen pajzsmirigy UH-ra és laborra,a pajzsmirigyemben található 1cm-nél kisebb göbök miatt.TSH szintem mint most is mindig a normál tartományban maradt.A héten voltam pajzsmirigy szcintigráfián.Ennek...
        Tisztelt Doktor/Doktornő! 2004tol tulmukodo Pajzsmirigy problémaval gyógyszeresen kezeltek. 2016ban pedig véglegesen Sugár terápiával a SOTE-n.Azóta alul működő pajzsmirigyem van...illetve nincs is funkciója azóta l-thyrocint szedek napi 150mg...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Évek óta fennálló problémáim vannak, migrén, hangulatingadizás, ingerlékenység, súlygyarapodás, fájdalmas csomók az emlőben. Hormonvizsgálat történt a ciklus 21.napján: Ösztraidol:543,6 pmol/L(luteális...
        Tisztelt Doktor/Nő! A minap kaptam kézhez laboreredményem Pazsmirigy eredményeim a következők: TSH:1.080 (0.350-4.940) Szabad T4:14.83 (9.01-19.05) Szabad T3:5.31 (2.89-4.88) A Szabad T3 enyhén emelkedést mutat. Szeretném megkérdezni, kell-e...
        Tisztelt Dr. Úr /Hölgy. Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy csináltattam egy laboratóriumi vizsgálatot és szeretném ki ertékeltetni. Tsh:0,976,FT4:10,53,FT3:4,98,Tesztoszteron:0,8 FSH:2,2 LH:5,1 Prolaktin:141,9 Progeszteron:9,13 Gyermeket...
        Tisztelt Orvosszakértő! 66 éves nő vagyok, kontroll labor alkalmával a TSH 5.519 lett, viszont T hormonokat nem néztek, háziorvosom L-thyroxin henning 50g tablettát írt fel és 3 hónap múlva kontroll. Mit csináljak, beszedjem, úgy hogy T...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Terheléses vércukor eredményem: -HOMA glukoz 3,7 mmol/L -HOMA inzulin 7,26 uu/ml -HOMA imdex 1,19 -se inzulin 0 perc 8,82 uu/mL -se inzulin 60 perc 105 -se inzulin 120 perc 20,18 Kérem segitségét a...