alacsony inzulinszint oka

Tisztelt Doktornő! Menstruációs zavar miatt (3 nap normális vérzés után 1-2 nap kimaradás után újraindul a vérzés, mintha egy lufi kidurranna) elküldött a nőgyógyászom terheléses cukor vérvételre, ahol inzulinszintet is mértek. Az éhgyomri glükóz és inzulin értéke is normális volt, azonban a 120 perc elteltével az inzulinszintem 8, 46 µU/ml a 22-79 referenciaértékhez képest, a glükóz referencia értéken belül volt. Éhgyomri glükóz: 5, 54 mmol/l 120p glükóz: 4, 96 mmol/l szérum inzulin 5, 04 µU/ml szérum inzulin terhelés után 120 perccel 8, 46 µU/ml. Emellett a D-vitaminszintem is alacsony lett, 33, 7nmol/L a 75-500 referenciához képest. Más hormonális eltérés a vérvétel eredményben nem látható (női hormonpanelt vizsgáltak) . Érdeklődni szeretnék, hogy az alacsony inzulinszintet a 120 perc elteltével mi okozhatja? 31 éves vagyok, 2 szülésen túl, már 2. szülésem, illetve terhességem óta is vannak problémáim. A 2. terhességemnél a kötelező terheléses vérvételnél is rosszabbul éreztem magam, szaporán vert a szívem, hányingerem volt, de ott inzulint nem néztek, a glükóz normális volt. A pulzusom akkor is magasabb volt már, de 120-nál nem volt több, ami terheseknél még megfelelő, vérnyomásom normális volt, a fülem sokszor bedugult. Szülés után magasabb pulzusom volt, akár éjszaka is arra ébredtem, de 90-nél nem volt több; éjszakai remegés (mióta nem szoptatok, azóta nem jelentkezett és azóta végig tudom aludni az éjszakát, addig alvászavarom is volt) ; ingerültség minden ok nélkül; sokszor megéhezem; reggelente, illetve lefekvés előtt sokszor nagyon éhesnek érzem magam; gyomrom összeszorul; torkom sok folyadék fogyasztása után is száraz; hígabb állagú széklet. Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Orsi

Dr. Fáklya Mónika válasza inzulinrezisztencia témában

Tisztelt kérdező!

A 120 perces inzulinszinttel nincs gond, a glükóz is élettani. D vitamin pótlása javasolt. A menses ilyen gondját inkább a nemi hormonok vizsgálatával lehetne tisztázni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2016. január 26., 20:17 ;Megválaszolva: 2016. február 21., 17:58
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Cukorterhelés eredmény
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném kérni a cukorterhelésem kiértékelését, mert kezelőorvosomtól nem kaptam egyértelmű választ. Ezek az...
Inzulinrezisztencia vizsgálat
Tisztelt Doktornő! Teljes gasztroenterológiai kivizsgálást követően (UH, gyomortükrözés, vastagbél tükrözés, széklet tenyésztés) szeretném...
Pajzsmirigy?
Tisztelt Orvosok! 36 éves nő vagyok. Jelenleg 92kg, 159cm. Az elmúlt fél évben kb 25kg ot híztam. Diéta tartásával nem indult be a fogyás. Az...
Inzulinrezisztencia?
Tisztelt Doktornő/Úr! Sajnos már nagyon régóta próbálok lefogyni, azonban minden próbálkozásom sikertelen. Rendszeresen mérem a kalóriát...
Inzulinrezisztencia?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ezek a laborértékek felvetik inzulinrezisztencia gyanúját? 2 pontos terheléses vizsgálat készült. Éhomi Glukóz 5,2...