mi történik ha a pajzs teljesen elsorvad?

Tisztelt Doktornő/úr! Kellemes ünepeket kívánok! Sajnálom hogy pont most van kérdésem, de tegnap voltam ultrahangon s tudtam meg hogy elsorvadt a pajzsmirigyem. További leépülésre számíthatok? Ha el sorvad mi fog következni? 20 éve kezdődött pajzs alulműködésem, azóta L-Thyroxin Henning-et szedek és évente járok ellenőrzésre. Akkor a TSH-m 93, 8 volt, most jó.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza pajzsmirigy témában

Kedves Kérdező!

Ennek az eredménynek az Ön számára már nincs jelentősége, hiszen így is a gyógyszerrel pótolja a pajzsmirigy kieső működését. Lehetséges, hogy ha teljesen elsorvad, még egy kicsivel nagyobb dózisú gyógyszer kell majd a TSH normális szinten tartásához. Önnél úgy tűnik nem krónikus gyulladás, hanem sorvadás okozza az alulműködést. Előbbi esetén inkább előfordulhat esetleg daganat kialakulása a pajzsmirigyben, az Ön esetében kevésbé, de a biztonság kedvérét 3-4 évente ultrahangos kontroll javasolt.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. december 24., 10:53; Megválaszolva: 2015. december 29., 10:59
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Culevit szedése
Tisztelt Dr Úr/Dr Nő! Édesanyámat nemrég áttétes petefészek rákkal diagnosztizálták, a kezelést még nem kezdték meg. Lesz kemoterápia és...
Anti-tpo magas
Tisztelt Doktor/Doktornő! Labor vizsgálaton voltam és az alábbi eredményeim lettek Tsh 2,090 mIU/L Szabad T4. 14,00 pmol/L Szabad T3. ...
Érdemes endokrinológust felkeresni?
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Nemrégiben volt egy nagylabor vérvételem, ahol a következő eredményeket kaptam: TSH 6,27 (0,55-4,78) | szabad T4...
Pajzsmirigy alulműködés?
Tisztelt Doktornő! Vérmintából véve az alábbi pajzsmiriggyel kapcsolatos értékeim vannak: FT4: 9.98 pmol/l (referencia: 7,86-14,41) TSH: 2,783...
Pajzsmirigy és nemi vágy
Üdvözlöm! 50 éves vagyok, 15 éve diagnosztizáltak nálam autoimmun pajzsmirigy betegséget. 10 éve szedek Letrox tablettát, egészen a tavalyi évig...