Pajzsmirigy nagyobbodás

Kedves Doktornő! Nyáron szomorú esemény történt velem -elvesztettem édesapám - ami után a mai napig számos problémával kerülök szembe. Napi szinten azt érzem, hogy nem kapok elég levegőt, szédülök, állandóan sírás kerülget, szorít a szívem, aminek következményeként naponta többször pánik roham tör rám. Már ott tartok, hogy félek az esti lefekvéstől, mivel a tünetek ekkor még rosszabbak. Jelentkeztem a háziorvosomnál a problémáimmal, de ő semmi egyebet csak pszichiátriai kezelést javasolt. Olvastam a neten, hogy a pánik betegségen kívül, ezeket a tüneteket akár a pajzsmirigy nem megfelelő működése is okozhatja, ezért elmentem nyaki ultrahangra, ahol az isthmus kp harmadában 6*3 mm -es cisztát találtak továbbá megállapították, hogy a pajzsmirigy mérsékelten nagyobb. Méretei: jobb lebeny 19 x 18 x 28 mm, a bal lebeny 17 x 18 x 27 mm. A TSH: 1, 55 volt. Az endokrinológiai szakrendelésen nem végeztek rajtam egyéb vizsgálatot, csak UH kontrollt kértek ősszel. A mostani (őszi) UH eredményem szerint a jobb lebeny mérete 21 x 17 x 56 mm, míg a bal lebeny 18 x 16 x 61 mm. A jobb lebeny kp harmadában 3 mm átmérőjű apró göb látható. A szakrendelésre még várnom kell ezért szeretném megkérdezni a véleményét, hogy mi okozhatja a pajzsmirigy lebeny méretének ilyen szintű változásait, hogy az utolsó számértékek mindkét lebenynél duplájára növekedtek (28/56; 27/61)? A fent leírt tüneteimet (nem kapok levegőt stb.) pánik betegség okozhatja, kihez fordulhatnék segítségért? Válaszát nagyon köszönöm! üdvözlettel, Erika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

MIvel a pajzsmirigy mértete jelentősen nőt, meg kell ismételni a TSH és fT4 vizsgálatot, mert előfordulhat hogy pm. működési zavar is létrejöhetett. Ha ez igazolódik megfelelő gyógyszeres kezelést fog kapni. Endokrinológust kell felkeresnie.

A pánik szindrómát pszichiáter szakorvos kezeli.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. november 10., 14:40; Megválaszolva: 2015. november 14., 13:54
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése