Pajzsmirigy alulműködés

Tisztelt Doktornő (k)! Egy ideje már szerettem volna a pajzsmirigyeim állapotának utánanézni bizonyos tünetek kapcsán amelyek régóta fennállnak (erős bőrszárazság a napi 3, 5-4 l elfogyasztott tiszta víz ellenére, súlyproblémák, fogyási nehézség, menzesz elmaradás, erős izzadás, fáradság, székrekedés) így két hete pajzsmirigy ultrahangon voltam, ahol az orvos megállapította, hogy kisebb pajzsmirigyeim vannak az átlagosnál, valamint a két lebenyben 3-4 mm-es kis göb található. A múlt heti vérvizsgálat eredménye pajzsmirigy alulműködést jelzett (TSH 12.000) . A szabad T4 1.03, szabad T3 értéket nem néztek. Emelett a vasszintem is alacsony volt, továbbá a vizelet sok baktériumot mutatott ki. Orvosom a felfázásra (amelyet én nem is érzékeltem) egy már korábban ismert gyógyszert (Monural) írt fel, valamint vastablettát (Maltofer) napi 2x. 6 hét múlva kért visszamenni újabb vérvizsgálat miatt, hátha addig a vasszint helyreáll és húgyúti fertőzés is elmúlik és a TSH szint is normalizálódik. Azt szeretném megkérdezni Önö (ök) től, hogy a vashiány (amit természetesen nem kívánok elhanyagolni) és a fertőzés valóban ilyen mértékben módosíthajták a TSH szint értékeit? A vastabletta 6 heti szedését követően ez az érték visszatérhet a normális tartományba vagy mindenképp szükséges lenne az Endokrinológiára történő beutalás? Sajnos orvosomnak nem volt alkalmam elmondani azokat a tüneteket, amelyek miatt már régóta halogattam a pajzsmirigy vizsgálat kérését. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Z. A.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza pajzsmirigy témában

A fenti tünetek lapján önnek pajzsmirigy alulműködése van, ennek javulása nem várható a vashiány ill felfázás kezelésétől. Szomorú vagyok, hogy háziorvosával személyes találkozásra nem volt alkalma...Javaslom, hogy keressen fel endokrinológust. A Femoden fogamzásgátló mellett elvileg nem maradhatna el a menstruációja

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. október 28., 20:08; Megválaszolva: 2015. november 01., 22:35
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Mi az oka?
cytologiai beutalo.nyaki UH vizsgalattal mko-i pajzsmirigybenjobb oldalt inhomogen, b.o.rekeszes cystosus gobot irtak le, valamint a nyak jobb oldalan...
Totál thyreoidectomia utáni életmód
Üdvözlöm! Ez év márciusában távolították el a teljes pajzsmirigyemet papilláris carcinoma miatt. Augusztusban megvolt a I-131 terápia is 3700...
kezelt pajzsmirigy alul működés...
Kedves Doktornő! 2011.03.-hónaptól van pajzsmirigy alul működésem, amit a mai napig L-Thyroxin Henning 50mg-os tablettával kezelnek. A napokban derült...
Magas TRAK- ra kellene-e gyógyszert...
Tisztelt Doktornő! 7 hónapja jobboldali endocrin orbitophatiam van, 3 hónapja medrolt szedek, de a szemem állapota nem javul. Minden pajzsmirigy leletem...
Pajzsmirigy
Van egy 4 éves fiam csináltaknála pajzsmirigy vérvételt az első azt mutatta alulmüködése van most csináltak mégegyet erre a háziorvosunk csak anyit...