pajzsmirigy betegség, gyulladás, nyirokcsomók

Pajzsmirigy ultrahangon több göböt találtak, kettő nagyobbat, ami 2 cm körüli. Megnagyobbodott 8-17 mm-es nyirokcsomókat is kimutattak. A kérdésem az lenne, hogy valóban ráérek-e kettő hónapot várni ezzel a lelettel, mert a háziorvosom szerint igen, mivel endokrinológiai szakrendelésre csak ekkor van időpont, magánrendelés Szombathelyen nincs. Legjobban a nyirokcsomók ijesztettek most meg, tudtommal ez gyulladást jelenthet. A háziorvosom nem csinál semmit. A TSH eredményem normális: 2.520 (ref.tart.: 0.380-4.200.) Ha be van gyulladva a pajzsmirigy, attól fájhat mindkét fülem? Nem állandó, de néha hasító, fülbe sugárzó fájdalom, füldugulással. Lázam nincs. A lelet: " A kp. harmadban 1, 8 cm-es, 0, 7 cm-es inhomogén szerk; haló jellel körülvett göb. Hasonló szerk. góc a distalis harmadban, 1, 9 cm. Jobb oldali PM kissé durvább szerkezetű, több 5-6 mm-es góc. Mko. a carotis mellett több 8-17 mm-es nyirokcsomó. Az ishmus 3mm-es" Diagnózis: pajzsmirigy gyulladás, nem-toxikus pajzsmirigy göb, pajzsmirigy betegség.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

A pajzsmirigy működése rendben van, hormonkezelési igény nincsen jelenleg. A göbök további vizsgálata méretük alapján indokolt. Az 1 cm feletti göböket tűbiopsziás vizsgálattal illetve izotópvizsgálattal lehet tovább vizsgálni. A göbök ebben az életkorban sajnos elég gyakoriak.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. szeptember 15., 13:58; Megválaszolva: 2015. szeptember 19., 19:49
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése