• Alvászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! A következő panaszaimmal szeretnék tanácsot, segítséget kérni Öntől: Fél éve húzódó alvászavarokkal küzdök, ami mellett egyéb tünetek is jelentkeztek. Februárban voltam vérvételen, akkor közel rendben találták valamennyi eredményem. (Mg, Ca, K, Na is, TSH= 2, 82 volt) A háziorvosom egyszerűen pszichiáterhez akart beutalni, de nem tudta megmondani, hogy a tüneteim miért erősödnek fizikai vagy szellemi terhelés hatására (az alvászavar is). Újabban fedeztem fel, hogy a tüneteim igen jellemzőek a pajzsmirigy-túlműködésre, úgy mint alvászavar, szédülések, magas vérnyomás, szívdobogásérzés, erős fáradékonyság, erősen felgyorsult anyagcsere, újabban a végtagok remegése. Viszont emésztési zavarok és kidülledő szem nem jellemzőek. Jód tartalmú multivitaminok mellett fizikai és szellemi terhelés hatására túlpörgéses rosszullét is jelentkezik. Megjegyzem, ezeknek a szedése (és erős szellemi terhelés, plussz rendszeres edzések) mellett alakultak ki a tüneteim is. Majd váltottam más multivitaminokra és a tünetek kis mértékben enyhültek. A héten szeretnék új vérképet csináltatni (ezúttal nem a háziorvoson keresztül. Mivel olvastam, hogy a TSH hormon szintjének megállapítása nem elegendő a pajzsmirigy-túlműködés diagnózisához, ezért külön fogom kérni FT3 és FT4 hormonok szintjének mérését. Az ön véleményét is szeretném kikérni, milyen egyéb vizsgálatokat látna fontosnak, vagy mit érdemes még a vérvizsgálat során megnézni? Illetve bármilyen tanácsát szívesen fogadom. Megjegyzem, jártam pszichológusnál is, valamint az alvászavarom jellegéből (ok nélküli felébredés, mentális nyugalom mellett is rossz alvás, nehéz visszaalvás) is arra következtetek, hogy szervi eredetű lehet a problémám. A súlyom: 62 kg, az elmúlt években a tünetek jelentkezése előtt rendszeresen sportoltam. Talán érdemes megjegyeznem, hogy egy időben pár nap erejéig Mg-B6 vitamin hatására teljesen tünetmentes lettem, majd a tüneteim átmeneti gyengeségérzettel, pszichés zavarral együtt visszatértek és a további Mg-B6 bevétele már nem használt. De próbálkoztam D vitaminnal, Ca-Mg-vel is, de csak részeredményeket értem el. Próbálkoztam a multivitaminok elhagyásával is, de rendszerint erős rosszullét jött rám ilyenkor pár napon belül. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Péter

        Dr. Fáklya Mónika válasza a mellékvese témában

        Tisztelt kérdező! Ilyen TSH mellett a pajzsmirigy betegség nem valószínű. A tünetek alapján leginkább kifejezett stressz jönne szóba, de ha ilyen nincsen, akkor a mellékvese velő hormontermelését lehetne megnézni. Ehhez endokrinológus felkeresését javaslom.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2015. augusztus 03., 10:33; Megválaszolva: 2015. augusztus 10., 09:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi MR lelet értelmezésében kérném a segítségét. A 18 éves lányom leletéről lenne szó, akit az endokrinológus orvos küldött koponya MR-re magas prolaktin szint miatt. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Sella...
        T. Orvos! Szeretném véleményét kérni UH vizsgálaton voltam nem panasz miatt hanem nagyon régen voltam 10-12 éve. Laborban többnyire évente. Az eredmények határon belül voltak. Most is rendben volt minden. A pajzsmirigy nél TSH 2,990 (a jó...
        Kedves Orvosok! Tejcsorgásom van évek óta(kbb8 éve),már terhességem előtt is volt. Főleg peteérés után fokozódik a menzesz kezdetéig ilyenkor sokkal nagyobb lesz a mellem és feszül. Mellultrahang negatív lett. Voltam prolactin szint...
        Tisztelt Doktornő! Endokrinológus szakorvost nem tudtam választani, jelenleg nem volt a listában, ezért választottam önt, remélem tud válaszolni a kérdésemre. 2019. márciusában diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulmüködést,(leleteim: TSH...
        A TSH értékem a legutóbbi labor eredményem alapján 4,5. Tudtommal ez az érték pont a határán van a túl magasnak. A háziorvosom szélén pótlást javasolt, a pszichoáterem syntroxine-t írt fel nekem, és azt mondta, nyugodtan szedjem be....
        Üdvözlöm! Feketéné Szarvas Katalin vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy pajzsmirigy-túlműködésem van e? 11 hónapja szültem a második gyermekem. Jelentős fogyást tapasztaltam, a hajam még mindíg hullik. Erős szívdobogás érzés szokott...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az indokolatlan hízás, éjszakai izzadás, szapora ingadozó pulzus okának keresése miatt pajzsmirigy vérvizsgálatot végeztettem. Az eredmények: TSH 2,896 ulU/ml (ref:0,380-5,330), FT3 4,99 pmol/l (ref:3,8-6,0), FT4...
        Szép napot! 26 éves nő vagyok. 2020. márciusában voltam nyaki ultrahangon és ez az eredményem: A pajzsmirigy jobb lebenye 34x16x14mm. Az isthmus keskeny. A bal lebeny hosszabb 38x14x12mm. Szerkezetében apró cysta van. A lebenyek kevésbé...
        Üdvözlöm.Érdekelne a véleménye a 3ik napi vérvételröl.a saját orvosom sajnos annyival lezárta hogy magas az lh szint.de semmi gyogyszert kezelést nem irt elö. Lh szint 21,66 Fsh szint 8,81 Osztraidol 524 A sima cukrom 5.5 A 60perces 9,7 A...
        Kedves Doktor! Az lenne a kérdésem, hogy a minap voltam vervetelen, ahol 31es prolaktin szintet mertek. A mellembol atlatszo folyadek jon nyomas hatasara, csak 1-2 csepp, de elegge aggasztott, ezert elmentem kivizsgaltatni. A referencia ertek 3-27ig...