• Alvászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! A következő panaszaimmal szeretnék tanácsot, segítséget kérni Öntől: Fél éve húzódó alvászavarokkal küzdök, ami mellett egyéb tünetek is jelentkeztek. Februárban voltam vérvételen, akkor közel rendben találták valamennyi eredményem. (Mg, Ca, K, Na is, TSH= 2, 82 volt) A háziorvosom egyszerűen pszichiáterhez akart beutalni, de nem tudta megmondani, hogy a tüneteim miért erősödnek fizikai vagy szellemi terhelés hatására (az alvászavar is). Újabban fedeztem fel, hogy a tüneteim igen jellemzőek a pajzsmirigy-túlműködésre, úgy mint alvászavar, szédülések, magas vérnyomás, szívdobogásérzés, erős fáradékonyság, erősen felgyorsult anyagcsere, újabban a végtagok remegése. Viszont emésztési zavarok és kidülledő szem nem jellemzőek. Jód tartalmú multivitaminok mellett fizikai és szellemi terhelés hatására túlpörgéses rosszullét is jelentkezik. Megjegyzem, ezeknek a szedése (és erős szellemi terhelés, plussz rendszeres edzések) mellett alakultak ki a tüneteim is. Majd váltottam más multivitaminokra és a tünetek kis mértékben enyhültek. A héten szeretnék új vérképet csináltatni (ezúttal nem a háziorvoson keresztül. Mivel olvastam, hogy a TSH hormon szintjének megállapítása nem elegendő a pajzsmirigy-túlműködés diagnózisához, ezért külön fogom kérni FT3 és FT4 hormonok szintjének mérését. Az ön véleményét is szeretném kikérni, milyen egyéb vizsgálatokat látna fontosnak, vagy mit érdemes még a vérvizsgálat során megnézni? Illetve bármilyen tanácsát szívesen fogadom. Megjegyzem, jártam pszichológusnál is, valamint az alvászavarom jellegéből (ok nélküli felébredés, mentális nyugalom mellett is rossz alvás, nehéz visszaalvás) is arra következtetek, hogy szervi eredetű lehet a problémám. A súlyom: 62 kg, az elmúlt években a tünetek jelentkezése előtt rendszeresen sportoltam. Talán érdemes megjegyeznem, hogy egy időben pár nap erejéig Mg-B6 vitamin hatására teljesen tünetmentes lettem, majd a tüneteim átmeneti gyengeségérzettel, pszichés zavarral együtt visszatértek és a további Mg-B6 bevétele már nem használt. De próbálkoztam D vitaminnal, Ca-Mg-vel is, de csak részeredményeket értem el. Próbálkoztam a multivitaminok elhagyásával is, de rendszerint erős rosszullét jött rám ilyenkor pár napon belül. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Péter

        Dr. Fáklya Mónika válasza a mellékvese témában

        Tisztelt kérdező! Ilyen TSH mellett a pajzsmirigy betegség nem valószínű. A tünetek alapján leginkább kifejezett stressz jönne szóba, de ha ilyen nincsen, akkor a mellékvese velő hormontermelését lehetne megnézni. Ehhez endokrinológus felkeresését javaslom.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. augusztus 03., 10:33; Megválaszolva: 2015. augusztus 10., 09:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 2015-ben diagnosztizáltak hashimoto thyreoditis betegséggel. Erre egy negyed 75-ös letroxot szedek. Sajnos mellékhatásként az jelentkezett, hogy nem menstruálok még, pedig most töltöttem a 18-at.(Norkulutot szedtem kétszer, ami...
        A kislányom vérvételének rendellenes értékei:TSH 8,040 Anti TPO 389.00 Anti tireoglobulin 94,6. Sokat fogyott az utóbbi egy évben. Köszönöm ha válaszol arra a kérdésre, hogy mit tegyünk!
        Kedves Doktor Úr/Nő! Férjemmel 3 éve szeretnénk már kisbabát. Túl vagyunk 2 sikertelen inszemináción és 1 lombikon. Most áprilisban kértem kontroll vérvételt, ami a pajzsmirigyhormonokat illeti: Novemberben : Tsh:2.15 mIU/l ; T4: 9.95 pmol/l...
        Kedves doktorúr/doktornő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy 3-4 hete fajnak az izmaim és izuleteim, mintha folyamatosan izomlazam lenne. Csináltattam labort, monocita és CRP emelkedett. Meglepetésemre TSH túl alacsony, T3 és T4 sokszorosa a normál...
        Babát szeretnénk, már több , mint 3. éve,sajnos eddig nem sikerült,pedig már volt 3 inszeminációm!Laporoszkópos műtétem volt 2 szer és a petevezetők átjárhatók, 1. műtétnél volt cisztám, másodiknál endometriózis. Tegnap voltam...
        Üdvözlöm!28 éves 3 gyerekes anyuka vagyok. Úgy néz ki pajzsmirigy problémáim vannak. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat eredménye számomra teljesen érthetetlen. Ebbe szeretném a segítségét ki kérni. A pajzsmirigy mindkét lebenyenorm....
        üdv Egy olyan kerdessel fordulnek önhöz hogy magas anti tpo szintem van 830 tsh t3 t4 hataron belül viszont tuneteim vannak szorongas idegesseg elont a melegseg pulzus magas vernyomas is neha, erre valamit fel lehet írni vagy sem erdemes elmennem...
        Tisztelt Dr úr Dr nő. Kérdésén a következő lenne nem tudom hogya tovább :( Voltam pajzsmirigy uh amibe ez áll. Pajzsmirigy jobb lebenyének méretei:19*23*58mm Az isthmus 6mm kiszélesedett Bál lebeny méretei 20*20*59mm Mindkét lebenybe több...
        Kedves Doktornő! Menstruációs panasz miatt, jött az, hogy elmegyek egy 3 pontos cukorterhelésre. Az eredmények az alábbiak: Glukóz meghatározása vérben 2,5 mmol/L 60 perces glukóz 2,6 mmol/L 120 perces glukóz 2,0 mmol/L Inzulin...
        Tisztelt Dr úr Dr nő. Kérdésén a következő lenne nem tudom hogya tovább :( Voltam pajzsmirigy uh amibe ez áll. Pajzsmirigy jobb lebenyének méretei:19*23*58mm Az isthmus 6mm kiszélesedett Bál lebeny méretei 20*20*59mm Mindkét lebenybe több...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés